Az IRA nem szolgáltatja be fegyvereit

Vágólapra másolva!
Visszavonta a fegyverzetének használaton kívül helyezésére tett ajánlatát szerda este az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus félkatonai csoport, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), amelyet - többszöri cáfolata ellenére - a tartomány rendőrfőnöke, valamint a brit és az ír kormány is a karácsony előtti példátlan belfasti bankrablás tettesének nevezett.
Vágólapra másolva!

Az észak-írországi Northern Bank fő belfasti fiókját december 20-án rabolták ki, krimibe illő módon. A banda még az akció előestéjén behatolt a bank két kiszemelt alkalmazottjának otthonaiba, családtagjaikat éjszakára, illetve a bankrablás másnap reggeli idejére túszul ejtette, és az alkalmazottakat ezzel kényszerítette a páncéltermek megnyitására.

A bankrablók zsákmánya összesen 26,5 millió font (csaknem 10 milliárd forint) volt. Szakértők szerint készpénzben még sehol a világon nem raboltak ennyit egy bankból egyetlen akcióban. Az északír rendőrség, valamint a brit és az ír kormány is az IRA-t tartja az ulsteri rendezési folyamat válságát elmélyítő bűncselekmény tettesének.

Bertie Ahern ír miniszterelnök éppen szerdán közölte a dublini parlamentben: az IRA még aközben is a rajtaütést tervezte, hogy politikai képviselete, a Sinn Fein a brit és az ír kormánnyal tárgyalt az északír önkormányzatiság újjáélesztéséről. Ahern szerint a belfasti bankrablás - valamint több más, korábbi bűncselekmény - terveiről a Sinn Fein is tudott. Londoni értesülések szerint az IRA a pénzből saját veteránjainak akart "nyugdíjalapot" létrehozni a fegyveres hadjárat utáni időkre.

Az 1997 óta tűzszünetet tartó katolikus fegyveres csoport és az északír katolikus közösség legnagyobb pártjaként működő Sinn Fein már korábban többször kijelentette, hogy az IRA-nak nem volt köze a belfasti bankrabláshoz.

Az IRA szerda éjjeli közleményében azonban már azt közölte: a brit és az ír kormány folytatódó vádaskodásai miatt a szervezet "türelme végére ért", és a továbbiakban érvénytelennek tekinti a fegyverzete ellenőrzött, záros határidőn belüli beszolgáltatására tett tavalyi ajánlatát.

Ennek az ajánlatnak az alapján tavaly ősszel már majdnem sikerült történelmi áttörést elérni az észak-írországi rendezésben, de a britpárti protestáns oldal mind újabb követelései miatt végül nem jött létre egyezség a rendezési folyamat újjáélesztéséről. Az IRA mindazonáltal a szerda esti nyilatkozatig érvényben tartotta leszerelési ajánlatát.

Az ajánlat szerdai visszavonása ugyanakkor egyenértékű a radikális katolikus mozgalomnak az egész rendezési folyamattól történő visszavonulásával, a protestánsok ugyanis bármiféle megegyezés alapfeltételéül az IRA fegyvereinek használaton kívül helyezését szabják.

Az 1998-as nagypénteki megállapodásban életre hívott észak-írországi önkormányzatiság intézményrendszere évek óta ismét nem működik. A brit kormány 2002 novemberében vonta újból magához a tartomány közvetlen irányítását, miután a protestáns-katolikus viszály ismét kezelhetetlen szintre hágott.