Vizsgálatot követelnek a Camp Bucca-i lázadás ügyében

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg kedden megerősítette, hogy lázadás tört ki az Irak déli részén működő, amerikai vezetésű Camp Bucca fogolytáborban, s az összetűzésekben könnyebben megsérült négy őr és tucatnyi fogoly. A Nemzetközi Vöröskereszt követeli az amerikai fegyveres erőktől, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben. Számos merénylet és támadás történt Irak különböző részein, ezek következtében legkevesebb négy ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Amerikai részről egy napja még tagadták a pénteken kirobbant lázadásról szóló értesülést, amely egy Muktada asz-Szadr iraki radikális síita vezető mozgalmához közel álló iraki jótékonysági szervezettől származott, s amelyet a vöröskereszt is megerősített az Umm-Kaszr déli kikötőváros közelében működtetett táborról.

Camp Bucca a legnagyobb ilyen amerikai vezetésű iraki létesítmény, mitnegy hatezer foglyot őriznek ott. Amerikai katonai közlemény szerint a foglyok nehezen kezelhető társaiknak egy más létesítménybe szállítása ellen tiltakoztak, köveket dobáltak, és több sátrat felgyújtottak.

A vöröskereszt egyik szóvivője kedden elmondta: sok ottani fogoly arra panaszkodott, hogy nem ismerik fogva tartásuk okát, és azt sem tudják, várhatóan meddig lesznek bezárva. Tudomásuk szerint az amerikaiak világos jogi eljárás nélkül zárták be és "biztonsági okból fogva tartott őrizeteseknek" tekintik őket.

Egy másik karitatív szervezet feje korábban azt közölte, hogy az amerikai katonák gumilövedékekkel próbálták megadásra kényszeríteni a fellázadt foglyokat, majd ütlegelték őket, a táborban pedig három napja nincs víz és villany. Szavai szerint azért lázadtak fel a foglyok, mert az amerikai büntetőtábor igazgatósága megtagadta az orvosi kezelést egyik beteg társuktól, Szadr mozgalmának tagjától.

Elrabolták az iraki hadsereg egyik tábornokát kedd reggel Bagdad nyugati részén. Dzsalál Mohammed Száleh dandártábornokot gépkocsijából rángatták ki s hurcolták el az ismeretlen fegyveresek - közölte a bagdadi rendőrség. A katonai vezető egy különleges gépesített hadosztály parancsnoka.

Több robbanás is történt kedden az iraki fővárosban. Az amerikai erők és az iraki hadsereg ellen elkövetett két robbantásos merényletben egy civil meghalt, hatan megsebesültek. Egy mecsetébe igyekvő szunnita vallási méltóságot a mecset előtt, a nyílt utcán lőttek le ismeretlen támadók.

Számos más merénylet és támadás történt ugyanaznap Irak különböző részein, legkevesebb négy ember életét követelve. A dél-iraki Bászrában két rendőrt ölt meg egy út mentén elhelyezett pokolgép. A Bagdadtól szintén délre fekvő Hilla közelében lelőtték a tartományi kormányzati tanács egyik tagját, aki belehalt sérüléseibe.

Az észak-iraki Moszulban megölték a Kurdisztáni Demokratikus Párt egyik tisztségviselőjét - közölték a pártnál. Egy robbanásban legkevesebb négy iraki, köztük egy gyerek sérült meg ugyanebben a városban.

Elhúzódó összecsapások folytak már második napja kedden a fővárostól északra fekvő Dijála tartományban, ahol tucatnyi fegyveres lázadó támadt rá amerikai és iraki katonákra. A harcoknak két amerikai és egy iraki katona esett áldozatul.

Tömegsírra bukkant a rendőrség Bagdadtól hatvan kilométerre délre, a halál háromszögének nevezett térségben. A Dzsurf asz-Szaharnál felfedezett sírban tíz iraki katona lefejezett holtteste volt elföldelve, testükön bántalmazás nyomait találták.