Ratzinger megosztja a pápaválasztó bíborosokat

Vágólapra másolva!
Két nagyobb táborba csoportosultak a Rómában összegyűlt pápaválasztó bíborosok: a 78 esztendős konzervatív német főpap, Joseph Ratzinger bíborosnak, a bíborosi testület dékánjának híveire és ellenzőire - írták a szombati olasz lapok a hétfőn kezdődő konklávé kapcsán, amelyen az elhunyt II. János Pál pápa utódját fogják megválasztani. Vatikán-szakértők szerint akár már kedden döntés születhet.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

"Ratzinger megválasztása a wojtylai kormányzás folytatását jelentené, Karol Wojtyla karizmája nélkül" - írta a Corriere della Sera. Ratzinger ellenlábasának változatlanul Milánó érsekét, Carlo Maria Martinit tekintik: évek óta ő a reformerek vezéralakja az olasz katolikus egyházon belül - írta a milánói napilap.

A római La Repubblica szerint továbbra is Ratzinger vezet, de híveinek nem sikerült kiszélesítenie a német bíboros támogatását. Az olasz pápaválasztó bíborosok népes, húsztagú csoportja megosztott: közöttük is vannak erős favoritok. Megfigyelők hangsúlyozzák, hogy a latin-amerikaiaknak is vannak esélyeik. A helyzet nagyon hasonlít a legutolsó, 1978-as konklávéhoz, amikor az olaszok között nem volt egyetértés, és az akkori bécsi bíboros, Franz König váratlanul bedobta a lengyel jelölt, Wojtyla krakkói érsek nevét.

Minden bizonytalanság ellenére a Vatikán-szakértők szerint rövid konklávéra van kilátás, és már kedden vagy szerdán felszállhat az új pápa megválasztását jelző fehér füst. A Corriere emlékeztetett, hogy az újabb kori történelemben gyors választások voltak: XII. Piust három, I. János Pált négy, VI. Pált öt fordulóban választották meg; igaz, XXIII. János megválasztásához tizenegy, II. János Páléhoz pedig nyolc szavazási fordulóra volt szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!