Új párt elnöke lett Jörg Haider

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is pártelnök lett ismét Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró (miniszterelnök), miután vasárnap Klagenfurtban a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) nevű új párt vezetőjévé választották. A BZÖ alig két hete az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) szakadt ki, amelynek egykor Jörg Haider volt az országos elnöke.
Vágólapra másolva!

Az 55 éves Jörg Haidert ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással választotta meg elnökké a több mint félezer küldött a a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) alapító kongresszusán.

A - narancssárga választási szín alatt fellépő - BZÖ az alapokmánya szerint mindenekelőtt "a lehető legnagyobb szabadságért lép fel a gondoskodó és elrendező állam keretei között", az 1848-as forradalom tradícióihoz, valamint a szabadságszerető társadalom eszméihez tartja magát. Haider pártja elhatárolódik "a merev ideológiai konvencióktól", a nehézkes struktúráktól és az azokhoz kötődő pártapparátustól. A BZÖ a szociális piacgazdaság mellett száll síkra, és pártolja az állam további kivonulását a gazdaságból, azonban állami védelmet kér a hazai vállalatoknak, ha a nemzetközi versenyben alapvető sérelmek érik őket. A párt úgy véli, hogy "a visszaélésre hajlamos szociális állam" modelljét a családokat előtérbe állító szociális háló kialakításával kell átalakítani.

Haiderék szerint az EU bővítésének nagyobb stabilitáshoz kell vezetnie, ami megköveteli az egyesülési folyamatban "az eltérő gyorsaságú fejlődési dinamikák koncepciójának" a figyelembe vételét. A BZÖ szerint az EU-n belül így szükség van a "magot képező" államok intenzívebb együttműködésére, de azt nem részletezték, hogy Ausztriának is az EU élenjáróinak a csoportjába kell-e tartoznia.

Haider már korábban bejelentette, hogy az új párt - amely a Wolfgang Schüssel néppárti kancellár vezette kormányban átvette az FPÖ-től a kisebbik koalíciós partner szerepét - a középrétegek érdekében lép fel, és mindenekelőtt közöttük keres támogatókat. A politikus szerint a BZÖ a globalizáció elleni küzdelmet, a szociális piacgazdaság alapelveihez való visszatérést, a kisemberek és a kisüzemek védelmét tekinti elsődleges feladatának.