Megvonta a bizalmat a német parlament Schrödertől

Vágólapra másolva!
Megvonta a bizalmat a német parlament Gerhard Schröder kancellártól. A bizalmi szavazást maga a kancellár kérte saját maga ellen. Schröder saját pártjának képviselőit arra buzdította, hogy szavazzanak ellene. A bizalom megvonásával esély van rá, hogy előrehozott választásokat írjanak ki Németországban.
Vágólapra másolva!

Korábbi terveinek megfelelően bizalmi szavazást kért maga ellen pénteken Gerhard Schröder német kancellár. Összesen 296-an szavaztak Schröder ellen, 151-en támogatták, és 148-an tartózkodtak.

Schröder azzal indokolta saját maga megbuktatását, hogy előre hozott választásokon kíván támogatást kapni a koalíciója által elkezdett reformok folytatásához, ezért arra kérte a szociáldemokrata képviselőket, hogy szavazzanak a bizalmatlansági indítványra.

A felsőházban (Bundesrat) évek óta az ellenzék van többségben, így a reformok elfogadása sokszor nehézségekbe ütközik. Schröder jelenleg a Bundestagban sem számíthat a kormányzáshoz szükséges folyamatos többségre, így kormányának játéktere minimálisra szűkült, és kétségessé vált, hogy a rendes, 2006-ban esedékes választásokig képes lesz-e folytatni a koalíció Agenda 2010 elnevezésű programjában foglalt - munkaerő-piaci, egészségügyi és adózási - reformokat. A bizalmatlansági indítvány melletti végső indok az Észak-Rajna-Vesztfáliában május 22-én elvesztett tartományi választás volt.

A tartományi választási vereségek oka Schröder szerint mindenekelőtt a reformprogram megvalósítása nyomán kialakult ellentmondásos közhangulat volt, amely megosztotta a pártokat, így saját pártját és a koalíciót is. A reformok folytatásához ezért választásokon kíván új felhatalmazást kérni - mondta a Bundestagban tartott beszédében Schröder, aki szerint az Európai Unióban kialakult válság is Németország stabil kormányzását teszi szükségessé.

[origo]-MTI