Irán feltételekhez köti együttműködését a NAÜ-vel

Vágólapra másolva!
Irán attól teszi függővé majdani együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), hogy elismerik-e az atomerőművi fűtőelemek előállítására vonatkozó jogát - derült ki egy, a NAÜ számára hétfőn átadott dokumentumból.
Vágólapra másolva!

A francia hírügynökség birtokába jutott dokumentum szerint Irán "eltökélt arra, hogy kötelezettségei tiszteletben tartása végett folytassa teljes körű együttműködését a NAÜ-vel, feltéve, hogy nem fosztják meg az atomenergia békés célú felhasználására - a fűtőelemek előállítását is beleértve - vonatkozó elidegeníthetetlen jogától".

A NAÜ kormányzótanácsa korábban felszólította Iránt, hogy hagyjon fel uránátalakító tevékenységével, amelyet Teherán, az Európai Unióval tavaly novemberben kötött megállapodást felrúgva, idén augusztusban újított fel.

Az uránérc gázzá történő átalakítása az urándúsítás kezdeti szakaszát jelenti. A kellően magas fokban dúsított urán alkalmas atomfegyver előállítására, kisebb mértékben dúsítva atomerőművek fűtőelemeként használják.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter múlt pénteken felszólította a nemzetek közösségét - közte Oroszországot -, hogy támogassák az iráni uránátalakítás leállítására tett európai erőfeszítéseket. Az Európai Unió nevében tárgyaló Németország, Nagy-Britannia és Franciaország képviselői arra próbálták rávenni Iránt, hogy mondjon le az uránátalakításról.

Oroszország, amely atomerőművet épít Iránban, elutasítja azt az amerikai követelést, hogy a NAÜ tárja a vitatott iráni atomprogram ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely büntető intzékedéseket is elrendelhet Teheránnal szemben.