Puskákat, aknavetőket, rakétákat adott le az IRA

Vágólapra másolva!
Leszerelte teljes fegyverzetét az Ír Köztársasági Hadsereg - jelentették be hétfőn. A katolikus szervezet - ígérete szerint - demokratikus úton kíván tovább küzdeni Írország egyesítéséért. A leszerelést ugyanakkor kétkedve fogadták a protestánsok, mert a leszerelési folyamat szerintük nem volt elég átlátható.
Vágólapra másolva!

Teljes fegyverzetét leszerelte az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) - a történelmi jelentőségű lépésről hétfőn, Belfastban számolt be az északír félkatonai szervezetek lefegyverzésének ellenőrzésére alakult nemzetközi csoport vezetője. John de Chastelain nyugalmazott kanadai tábornok az IRA fegyverzetének beszolgáltatását igazoló jelentést már át is adta a brit és az ír kormánynak. A leszereléssel hivatalosan véget ért a legnagyobb britellenes északír katolikus milícia több mint 30 éve kezdődött, háromezer emberéletet kioltó fegyveres harca.

Az ellenőrző bizottság részletes leltárt készített a leszerelt IRA-fegyverzetről, és az ebben szereplő fegyvermennyiség megegyezik a brit és az ír biztonsági erők becsléseivel. A bizottság megállapította, hogy a használaton kívül helyezett fegyverzet "az IRA arzenáljának teljességét kiteszi". A tábornok szerint a leszerelt fegyverzet listáján muníció, puskák, automata fegyverek, kézifegyverek, aknavetők, rakéták, robbanószerek, azok összetevői "és egyéb fegyverek teljes választéka szerepel". Részletesebb adatokat - típusukat, származási helyüket - azonban nem árult el a fegyverekről.

Az IRA júliusban jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal. Ha a leszerelést az unionista oldal hitelesnek fogadja el, megkezdődhet a befagyasztott északír önkormányzatiság újjáélesztése. Az 1998-as nagypénteki megállapodásban életre hívott ulsteri önrendelkezés intézményrendszere 2002 novembere óta nem működik, miután a protestáns-katolikus viszály kezelhetetlenné vált és a brit kormány újból magához vonta Észak-Írország irányítását.

A bizottság szerint az IRA teljesítette a fegyverei használaton kívül helyezésére tett kötelezettségvállalását, és az ellenőrző testületnek mostantól a britpárti milíciák fegyverzetével kell foglalkoznia, már ha ezek hajlandók vele együttműködni.

Csakhogy a fegyvermegsemmisítést kétségek kísérik a protestáns unionista szervezetek részéről. Ezek vezetői keddre személyes találkozókat kértek de Chastelaintől, hogy meggyőződjenek a leszerelés valódiságáról. A Demokrata Unionisták Pártjának vezetője, Ian Paisley például elsősorban azt kérdezi a tábornoktól, hogy milyen régiek voltak azok a megsemmisített fegyverek.

A protestánsok főleg azt nehezményezik, hogy a fegyvermegsemmisítésről nem készült fotódokumentáció, és a annak tényét csupán két hivatalos tanú igazolta - egy katolikus és egy metodista lelkész. Ezek mellett azért is bizalmatlanok, mert a leszerelési folyamat nem volt átlátható, és az sem derült ki, hogyan tették használhatatlanná a fegyvereket.

Peter Hain brit északír-ügyi miniszter korábban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy egy hónap múlva, illetve jövő januárban meg lehet győződni arról, hogy az IRA betartotta-e ígéretét, hogy felhagy a fegyveres harccal. Akkor készít ugyanis jelentést a Független Megfigyelő Bizottság, amelyben kitérnek az IRA katonai jellegű és bűnügyi tevékenységére is.

Az ír sziget megosztása óta ez az első eset, hogy valamely katolikus milícia önként beszolgáltatja fegyvereit. A köztársasági mozgalom legnagyobb radikális csoportja ugyanakkor közölte azt is, hogy a leszerelés nem azonos a vereség beismerésével. Az IRA ígérete szerint demokratikus eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért.

MTI/[origo]