Elfogták Szaddám egyik unokaöccsét

Vágólapra másolva!
Az iraki rendőrség szerdán Bagdadban elfogta Szaddám Huszein megbuktatott diktátor egyik unokaöccsét, miután Szíria visszatoloncolta őt Irakba, a férfit a lázadás pénzelésével gyanúsítják - közölték magas rangú iraki biztonsági illetékesek.
Vágólapra másolva!

Jaszir Szabavi Ibrahímot, Szaddám Huszein egyik féltestvérének, Szabavi Ibrahím al-Haszan at-Tikrítinek a fiát bagdadi lakásán vették őrizetbe, miután a szíriai hatóságok néhány nappal korábban arra kényszerítették, hogy térjen vissza Irakba - közölték nevük elhallgatását kérő illetékesek.

"Ő a felkelésben az egyik legveszélyesebb ember - közölte az egyik illetékes, aki az iraki hatóságok és az amerikai katonai felderítés közötti összekötő. A másik illetékes, a védelmi minisztérium magas beosztású munkatársa közölte: Ibrahím elfogása a terrorista hálózatokra mért egyik legsúlyosabb csapás.

Az illetékesek elmondta, hogy a szíriai hatóságok "kitoloncolták" Ibrahímot Irakba, de nem adták át őt az iraki hatóságoknak. A szír illetékesek közölték tartózkodási helyét az amerikai hatóságokkal, akik viszont továbbadták ezt az információt az iraki hatóságoknak. Így került sor a "gyors, könnyű" őrizetbe vételre.

Július 21-én az amerikai pénzügyminisztérium zárolta Ibrahím és at-Tikríti öt másik fiának az Egyesült Államokban lévő vagyonát. At-Tikríti, aki az amerikai invázió előtt elnöki tanácsadó volt, akit szintén a lázadás pénzelésével gyanúsítanak, őrizetben van, egy másik fiát, a "bombagyáros" Ajmán Szabavit pedig szeptemberben egy iraki bíróság életfogytiglani börtönre ítélte.