Szíria nyakig benne van a Haríri-gyilkosságban

Vágólapra másolva!
Magas rangú szíriai és libanoni tisztviselők is részt vettek Rafík Haríri volt libanoni kormányfő tavalyi megölésének kiötlésében és megszervezésében. Legalábbis ezt állapította meg egy a gyilkosság körülményeinek kivizsgálására felállított ENSZ-bizottság. Szíria szigorú nemzetközi szankciókra számíthat, az ügyben meggyanúsított tisztviselőket pedig nemzetközi bíróság elé állíttatná Haríri fia.
Vágólapra másolva!

Szíriai tisztviselőknek közvetlenül is része volt Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök tavaly februári meggyilkolásában - állapította meg az ügyben indított ENSZ-vizsgálat. A nyomozás során emellett libanoni szálakra utaló bizonyítékokat is találtak. A külön Kofi Annan ENSZ-főtitkár által elrendelt vizsgálatról beszámoló jelentés szerint az autóbombás merényletet egy kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező csoport követte el.

Az ENSZ-bejelentést eddig sem Libanon, sem Szíria nem kommentálta, Libanonban ugyanakkor katonákat vezényeltek a nagyobb városokban az utcákra, hogy megfékezzék a jelentéssel kapcsolatosan várható erőszakos megmozdulásokat.

Az egy német bíró, Detlev Mehlis által vezetett vizsgálat szerint meggyőző bizonyítékok vannak arról, hogy mind Libanonnak, mind Szíriának köze van "ehhez a terrorcselekményhez". A politikai okokra visszavezethető gyilkosságot "nyilvánvalóan hónapok óta tervezgették kiötlői", "nem lehetett volna végrehajtani magas rangú szíriai biztonsági tisztviselők jóváhagyása nélkül, és nem lehetett volna megszervezni libanoni kollégáik közreműködése nélkül".

A jelentés szerint a nyomozás számos szála közvetlenül vezetett szíriai biztonsági tisztviselőkhöz, jóllehet a szíriai hatóságok együttműködést színlelve igyekeztek félresiklatni a nyomozást. Faruk asz-Sara szíriai külügyminisztert egyenesen azzal vádolják, hogy hazudott egy nekik írt levelében. A dokumentum szerint ugyanakkor a nyomozásnak még nincs vége, számos szálat meg kell még vizsgálni.

A jelentést csütörtökön adta át Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak Mehlis, majd október 25-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt is beszámolnak a fejleményekről. John Bolton, az USA ENSZ-nagykövete szerint számos ország egyeztet arról, hogy milyen lépéseket tegyenek a jelentés megállapításaival kapcsolatban.

A BBC damaszkuszi tudósítója szerint sokan vélik úgy, Szíriát az dühítette fel, hogy Haríri egyre hevesebben ellenezte a libanoni szír befolyást. Basár el-Aszad szír elnök következetesen tagadja ugyan, hogy országának köze lett volna a gyilkossághoz, az ENSZ-jelentés komoly válságot okozhat Szíriában. Az állam ugyanis elszigetelődött, az arab országoktól sem kap túl sok támogatást, és kemény ENSZ-szankciók elé néz.

Haríri fia, akinek szírellenes pártja megnyerte a nyári libanoni választásokat, közölte, szeretné, ha a jelentésben meggyanúsított személyeket nemzetközi büntetőbíróságon vonnák felelősségre.

Arról ugyanakkor még csak kevés hír szivárgott ki, hogy pontosan kiket is gyanúsítanak a szíriai és a libanoni vezetők közül azzal, hogy közük volt a gyilkossághoz. Mehlis összesen 10 magas rangú szíriai diplomatát, illetve titkosszolgálati tisztet hallgatott ki, és közülük ötöt tekintenek gyanúsítottnak. Egyes jelentések szerint a gyanúsítottak között van Rusztum Gazaleh, a korábban Libanonban működő szíriai titkosügynökök volt főnöke, illetve Aszef Saukat, a szír elnök sógora, a szíriai katonai titkosszolgálat vezetője. Feltehetően ugyancsak a gyanúsítottak között volt Gázi Kanaán szíriai belügyminiszter, aki múlt hét szerdán öngyilkos lett.

Rafík Haríri meggyilkolása ugyanakkor csak felerősítette a szírellenességet Libanonban, és az ennek nyomán kezdődő utcai tiltakozások az egyre erősödő nemzetközi nyomással együtt végül odáig vezettek, hogy Szíria tavaly kivonta csapatait Libanonból.