Váratlanul Irakba érkezett az amerikai külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Meglepetésszerűen Irakba érkezett pénteken Condoleezza Rice. Az amerikai külügyminiszter gépe Moszulban szállt, le ahova Bahreinből érkezett.
Vágólapra másolva!

Váratlanul az iraki Moszulba érkezett pénteken reggel Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Az amerikai diplomácia vezetője első nyilatkozatában felszólította az iraki vallási-etnikai közösségeket, hogy tegyék félre ellentéteiket, fogjanak össze a december 15-re tervezett választások sikeréért, és egy olyan egységes Irak létrehozásán munkálkodjanak, amelyben mindenki biztonságban érezheti magát. Rice közölte, az Egyesült Államok a választásokon nem kíván támogatni egyetlen jelöltet sem.

A külügyminiszter érkezésének idején Irakban újult erővel tombol az új iraki hatalom és biztonsági erők elleni erőszak, valamint a siíta-szunnita ellenségeskedés. Csütörtökön összesen 42 halálos áldozatot követelt egy főleg rendőrök által látogatott bagdadi étterem elleni, valamint egy tikríti katonai toborzóközpont elleni öngyilkos merénylet. Az iráni határ közelében pedig 27 összekötözött ember tetemét találták meg, ők feltehetően egy szunnita halálbrigád áldozatai lettek. Moszul lakosságának 60 százaléka szunnita.

Az amerikai külügyminiszter Bahreinből érkezett Irakba. Rice közel-keleti körútja során megpróbálja előmozdítani az izraeli-palesztin békefolyamatot is.