Hondurasban pusztít a karibi térség idei 24. trópusi vihara

Vágólapra másolva!
Hondurasban okozott hatalmas esőzéseket és áradásokat a napokban a karibi térség idei 24. trópusi vihara. A Gamma pusztítása következtében kilenc ember vesztette életét. A vihar Kuba felér tart, ahova vasárnap estére várják.
Vágólapra másolva!

Kilenc ember vesztette életét, tizennégy pedig eltűnt Hondurasban a Gamma trópusi vihar által előidézett áradások, illetve földcsuszamlások következtében - közölték a hondurasi hatóságok. Az idei hurrikánszezon 24. trópusi vihara pénteken alakult ki a közép-amerikai ország karibi partjainál, de már két nappal korábban elkezdett szakadni az eső. A hatalmas mennyiségű csapadék által felduzzasztott folyók az ország északi részén kiléptek medrükből, és hatalmas anyagi károkat okoztak.

A hondurasi kormány kénytelen volt ismét segítséget kérni az amerikai csapatoktól, amelyek a hondurasi fővárostól északra fekvő Palmerola légi támaszponton állomásoznak. Több tucatnyi, háztetőkre menekült embert sikerült megmenteni az amerikai helikoptereik segítségével.

Összesen ötezer embert menekítettek el lakhelyéről, több város és falu azonban elszigetelődött a külvilágtól, mert az áradások elmosták vagy megrongálták a hidakat. A 200 ezer lakost számláló El Progreso 60 százalékát víz lepte el.

Az idei, valaha feljegyzett legsűrűbb hurrikánszezon huszonnegyedik viharának sebessége elérte az óránkénti 75 kilométert. Szombaton közép-európai idő szerint hajnali háromkor Limontól 145 kilométerre volt, és 10 kilométer/órás sebességgel északkeletre tartott. A kubai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a szabálytalan pályán haladó vihar vasárnap éjjel lecsaphat a szigetország nyugati részére. A miami központú amerikai nemzeti hurrikánmegfigyelő központ előrejelzése szerint a Gamma várhatóan elkerüli a Yucatán-félszigetet és Floridát, Kubából a Bahamák felé veszi az irányt.

A korábbi, 1933-ban följegyzett rekord 21 hurrikán volt egy szezon alatt az atlanti-óceáni térségben. Miután kifogytak az előre megállapított 21 névből, a meteorológusok a görög ábécé betűit használják a viharok elnevezéséhez.