Algériai merénylőket fogtak el Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Terrorszervezettel való együttműködés címén előzetes letartóztatásba helyeztek kedden Spanyolországban négy algériai gyanúsítottat, akik karácsonykor állítólag nagyobb merényletre készültek Madridban.
Vágólapra másolva!

Médiabeszámolók szerint a célpont egy bevásárlóközpont vagy a madridi repülőtér lett volna. A terrortámadás homályos előkészületeiről, amelynek még nagyon kezdeti szakaszánál tartottak, lehallgatott telefonbeszélgetésekből szereztek tudomást a hatóságok. A négy férfi állítólag a dél-spanyolországi Granadában megpróbált plasztik robbanóanyagot vásárolni, amelynek árát hasisszállítmánnyal akarták kiegyenlíteni.

A sajtó értesüléseit bírósági illetékesek nem kívánták kommentálni. A spanyol hatóságok, beleértve a belügyminisztert is, a múlt héten még úgy nyilatkoztak, hogy a csoport nem készült merényletre a közeljövőben. A négy algériai múlt szerdán került rendőrkézre hét feltételezett cinkosukkal együtt három spanyol városban, Alicantéban, Granadában és Murciában tartott razziák során. A gyanúsítottak vélhetően az algériai Ima és Harc Szalafista Csoporthoz (GSPC) tartoznak, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat európai és észak-afrikai csatlósaként tartanak számon - közölte egy neve elhallgatását kérő bírósági tisztségviselő.

Fernando Andreu madridi vizsgálóbíró tíz hónapos rendőrségi nyomozás és egész éjszaka tartó kihallgatások után döntött úgy kedden, hogy a négy férfit terrorszervezettel való együttműködés címén előzetes letartóztatásba helyezi. Azzal vádolja az algériaiakat, hogy tagjai egy terrorsejtnek, továbbá kisebb bűncselekmények - többek között hitelkártya-hamisítás és kábítószer-csempészés - révén anyagi és logisztikai segítséget nyújtottak a GSPC-nek. A bírósági tisztségviselő megerősítette, hogy a nyomozati anyagok szerint a gyanúsítottak Granadában hasisért Goma-2 dinamitot akartak beszerezni, ugyanazt a robbanóanyagot, amelyet a tavalyi madridi vonatrobbantásokhoz használtak.

A rendőrség átadott a vizsgálóbírónak egy rögzített beszélgetést is, amelyen a négy férfi azon tanakodott, hogyan szerezhetnének be "vörös higanyt" bombagyártáshoz - tette hozzá a tisztségviselő. A vörös higanynak nevezett, erősen radioaktív anyagot orosz tudósok fejlesztették ki a hidegháború éveiben, és "piszkos bombák" előállítására alkalmas.

A négy gyanúsított szintén algériai bűntársait feltételesen szabadlábra helyezték, de le kellett adniuk útlevelüket, és hetente kötelesek jelentkezni a rendőrségen. A spanyol hatóságok vizsgálják, milyen kapcsolat fűzi a felgöngyölített sejtet a Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Dániában élő algériaiakhoz.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások óta több mint kétszáz, iszlám terroristakörökhöz tartozó gyanúsítottat vettek őrizetbe Spanyolországban. Több mint száz őrizetbe vétel az ország történetének legsúlyosabb merényletsorozatával, a 2004. március 11-i madridi vonatrobbantásokkal volt összefüggésben, amelyekben 191 ember életét oltották ki, a sebesültek száma megközelítette az ezerötszázat.