Magasabb sugárzást mértek az SFOR gyakorlóterén

Vágólapra másolva!
Megemelkedett radioaktív sugárzási szintet mértek egy észak-boszniai faluban, az Orahova melletti volt SFOR-gyakorlótéren- számol be a Banja Luka-i Nezavisne Novine című napilap. A helybéliek szerint magyar békefenntartók ásták el a sugárzó anyagot.
Vágólapra másolva!

A normálisnak mondható 80 nanosievertes helyett 130-at mértek a volt SFOR gyakorlótéren a szakemberek. Egyméteres mélységben ez az érték már 212-re emelkedett. A lap szerint pánik uralkodott el a környéken: feltételezések szerint a megnövekedett sugárzási szintet földbe ásott radioaktív hulladék okozza, amelyet a helybéli lakosok szerint 1997-ben helyeztek el ott magyar békefenntartók.

Cáfol a HM

Az SFOR boszniai kötelékeiben szolgálatot teljesítő magyar műszaki kontingens tagjai nem használtak sugárzó anyagot kiküldetésük alatt - nyilatkozta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a boszniai szerb lap írása kapcsán. A szóvivő közölte: amennyiben hivatalos megkeresés érkezik a Honvédelmi Minisztériumhoz, akkor ki fogják vizsgáltatni, hogy volt-e köze hozzá a magyar békefenntartóknak.

A környéket, ahol nem található növényzet, a közeljövőben újabb vizsgálatnak vetik alá. A Nezavisne Novine szerint Orahovában és a környékbeli falvakban eluralkodott a pánik, az illetékes hatóságok pedig azon vitáznak, hogy ki fedezze a további mérések, illetve a sugárzó anyag eltávolításának költségeit. A helybéliek azt állítják, hogy a radioaktív anyagot 1997-ben ásták el a helyszínen magyar békefenntartók, akik akkoriban hulladéktárolót, illetőleg az oda vezető utat építették. A falubeliek ezt ma is "magyar útnak" nevezik.

"Az SFOR 1997-ben hulladéktárolót kezdett építeni a környéken, állítólag azért, hogy segítsen Gradiska fejlődésében. De azonnal gyanút fogtunk szándékaik tisztességét illetően, mert több tucat állig felfegyverzett katona őrizte a helyszínt. Még a környékbeli magaslatokon is golyószórókat helyeztek el, nekünk pedig megtiltották, hogy a jószágot legeltetni vigyük a környékre. Gyakorta ránk szegezték a puskát. Napról napra egyre több volt a katona" - idéz a lap egy helybéli férfit, aki a gyakorlótér közelében lakik.

A falubeliek szerint az SFOR katonái körülbelül másfél hónapig maradtak ott. Különösen az volt gyanús, hogy az utolsó tíz napon páncélozott járművek érkeztek oda, két alkalommal helikopterek is jöttek Horvátország irányából, a városnak állítólag beígért hulladéklerakó viszont azóta sem épült meg.

James Gater, az EUFOR északnyugati régiójának szóvivője szerint nincs bizonyíték arra, hogy a nemzetközi haderő sugárzó anyagot ásott el a földbe. Ugyanakkor szerinte az EUFOR-t - az SFOR "utódja" - aggasztják a helybéliek állításai.

MTI - [origo]