Pénteken temetik a pápát

Vágólapra másolva!
Pénteken délelőtt tíz órakor temetik a pápát a római Szent Péter bazilikában. A temetés időpontjáról és helyéről a vatikáni bíborosok testülete döntött hétfőn. A katolikus egyházfő holttestét hétfőn délután ötkor szállítják át a Szent Péter bazilikába, az eseményt számos televízió élőben közvetíti. A hívek este nyolctól látogathatják a pápát, a bazilika a temetésig éjjelente is nyitva tart majd.
Vágólapra másolva!

Pénteken délelőtt tíz órakor helyezik végső nyugalomra II. János Pált a Vatikánban - jelentette be hétfőn Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő. A temetés időpontjáról a bíborosok kongregációja döntött hétfőn. A tanácskozást, amelyen döntöttek az időpontról a helyszínről és a pápaválasztó gyűlés összehívásáról is, héfőn dél körül fejezték be. A zárt ülés elhúzódott, ugyanis a bíborosok előbb misén vettek részt, majd esküt tettek, hogy a megbeszélés részleteit titokként kezelik.

A főpapok az apostoli palota Bologna termében gyűltek össze, először azóta, hogy az egyházfő meghalt. A pápai kamarás a szemük láttára törte össze Krisztus földi helytartójának a hatalmát jelképező pápai gyűrűt és pecsétet. Ennek célja, hogy megelőzze pápai dokumentumok esetleges hamisítását.

A pápai temetés szervezésére kinevezett olasz kormánybiztos, Guido Bertolaso, aki egyben az olasz polgári védelem irányítója is, hétfőn délben rövid szemlét is tett a Szent Péter téren. II. János Pál holtteste a vatikáni szóbeszéd szerint várhatóan abba a kriptába kerül majd, amelyben XXIII. János nyugodott egészen 2000-ben bekövetkezett boldoggá avatásáig. Maradványai ekkor átkerültek a földszintre, ahol csak a boldogok és szentek sorába emelt egykori egyházfők nyugszanak.

A keresztény egyház eddig uralkodott 263 pápája közül 145 nyugszik a bazilika altemplomában. A többiek Olaszország különböző részein, például Perugiában, Viterbóban vagy a franciaországi Avignonban - ide helyezte át a pápaságot erőszakkal a XIV. század elején IV. (Szép) Fülöp francia király - fekszenek.

A Gazeta Wyborcza című varsói napilap nem hivatalos értesülése szerint ugyanakkor a katolikus egyházfő szívét Lengyelországban temethetik el. A lap úgy tudja, hogy ez volt II. János Pál utolsó kívánsága. A krakkói Wawel Székesegyházban azonban cáfolták a lap értesüléseit. Sem a pápa, sem a szíve nem fog a Wawelben pihenni, egy embert teljes épségben temetnek el, bármiféle sebészeti beavatkozás nélkül - mondta Janusz Bielanski, a székesegyház prépostja.

II. János Pál holttestét hétfőn délután a római Szent Péter-bazilikában is felravatalozzák. A bazilikában a hívőknek három napon át lesz lehetőségük, hogy leróják kegyeletüket a lengyel származású egyházfő ravatalánál. A pápát vasárnap a vatikáni palota Klementin termében ravatalozák fel, ahol lerótták előtte kegyeletüket a római kúria és az olasz állam, majd a Vatikánhoz akkreditált diplomáciai testületek vezetői. Magyarország képviseletében Erdődy Gábor rendkívüli és meghatalmazott nagykövet tisztelgett a palotában.

A temetési gyászszertartást a Szent Péter-bazilikában tartják szerdán, a temetésre legkorábban csütörtökön kerülhetne sor. Erre az alkalomra négymillió látogatót várnak az olasz fővárosba. Várhatóan sok magyar hívő is útra kel. Az egyházzal kapcsolatban álló és zarándokutakra specializálódott Makrovilág utazási irodánál nagyon sokan érdeklődtek már. Buszos és repülős utazásokat is szerveznek, a temetésre és a ravatalhoz is indítanak csoportokat.

Fokozott biztonsági intézkedések Rómában

A temetési gyászszertartást szerdán tartják a Szent Péter-bazilikában. A ceremóniára már négymillió embert várnak Rómába. Walter Veltroni főpolgármester szerint a római vásárvárost és más létesítményeket is átmeneti szállásként lehet majd használni, ahol menzákat is létesítenek.

A pályaudvarok és a Vatikán között folyamatos autóbusz-ingajáratokat szerveznek, sűrítik a metrójáratokat, de a vasút is kész különvonatokkal kiszolgálni a Rómába érkezőket. A metróállomások közelében átmeneti parkolókat alakítottak ki, hogy mérsékeljék az utak amúgy is jelentős zsúfoltságát, és az egyénileg érkezőket a tömegközlekedés használatára ösztönözzék. A tömegeket a már felállított kordonok terelik majd a Vatikánhoz vezető sugárútra és onnan a bazilikához.

Az olasz fővárosban fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatalmas tömegre. Közel hatezer rendőrt és katonát mozgósítottak az olasz kormány "kilencnapos terve" keretében, akiknek feladatuk lesz a Vatikán és a főváros lakóinak és vendégeinek, illetve a temetési gyászszertartásra érkező csaknem kétszáz külföldi állam- és kormányfő és a jelentősebb nemzetközi szervezetek vezetőinek biztonságát szavatolni. A temetési gyászszertartás napján külön biztonsági óvintézkedéseket tesznek, ekkor már több mint tízezer rendőr, csendőr és katona mozgósítása várható.

Budapesten is leróható a kegyelet

Hétfő este gyászmisét mutatnak be II. János Pál pápa emlékére Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az eseményre meghívták a közjogi méltóságokat, a magyar kormány tagjait, valamint a diplomáciai testület és a testvéregyházak küldötteit. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap közzé tett körlevele értelmében hétfőn a főváros valamennyi templomában az esti harangszó után negyedórán át zúgnak a harangok a katolikus egyházfő emlékére. A vidéki templomokban kedden, az esti harangszó után szintén 15 percen keresztül harangoznak a szombaton elhunyt pápa tiszteletére.

A pápát gyászolók Budapesten is leróhatják kegyeletüket. Hétfőtől szerdáig, naponta 9.30-12.30 között várják a gyászolókat a budapesti apostoli nunciatúrán, a XII. kerületi Gyimes utcában, ahol részvétnyilvánítási könyvet nyitottak.