Etiópiai katonák Eritreából érkező fegyvereseket öltek meg

Vágólapra másolva!
Az etiópiai hadsereg megölt harminckét fegyverest, akit Eritreából küldtek, hogy zavart keltsenek az Etiópiában májusban tartandó választások előtt - közölték pénteken az etióp fővárosban, Addisz-Abebában.
Vágólapra másolva!

Eritreában cáfolták a hírt, azt állítva, hogy az ország nem avatkozik be más államok belügyeibe. Ali Abdu eritreai tájékoztatási miniszter szerint az üggyel Addisz-Abeba a saját ügyleteiről akarja elterelni a figyelmet. Független forrásokból nem lehetett kideríteni a hétfői összecsapás okait, sem a 32 áldozatnak, illetve egy etiópiai biztonsági tiszt által közölt 33 fogságba esett embernek a kilétét.

Dzsemil Hadzsi, az Etiópia szomáliak lakta térségének biztonságáért felelős vezető szerint a fegyveres csoport tagjai szomáliak, és közölték, hogy az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONLF) lázadószervezet tagjai, amely az Etiópiától való függetlenségért harcol. Őket az eritreai hatóságok légi úton juttatták el a szomáliai Duszamarberbe, ahonnan Etiópiába kellett behatolniuk, hogy ott a közelgő választások előtt zavart keltsenek. A mintegy 300 fős csoportot azonban az etióp hatóságok észrevették.

Etiópia és a belőle - harmincéves gerillaháború után - 1993-ban kiszakadt Eritrea 1998 és 2000 között háborút vívott egymással, amelyben hetvenezren haltak meg. Egy független nemzetközi határbizottság Eritreának ítélt egy vitatott határtelepülést, a döntést azonban Etiópia csak elvben fogadta el, és a határvonal még pontos kijelölésre vár. A két szemben álló ország közötti - 25 kilométer széles, ezer kilométer hosszú - demilitarizált övezetben az ENSZ UNMEE-misszió 4200 katonája biztosítja a fegyverszünetet, valamint a 2000-ben megkötött békemegállapodás tiszteletben tartását. Az elmúlt hónapokban a két ország heves szópárbajt vívott egymással a határtelepülés hovatartozása kérdésében. Az ENSZ értesülései szerint Etiópia csapatait közelebb vonta a biztonsági övezethez.