Olmert: hiba volt a Hamász-vezetők moszkvai fogadása

Vágólapra másolva!
Az izraeli miniszterelnök vasárnap "hibának" nevezte, hogy az orosz vezetés felvette a kapcsolatot a Hamásszal, míg II. Alekszij orosz ortodox pátriárka az Izraellel való békés párbeszéd folytatására biztatta a radikális palesztin szervezetet.
Vágólapra másolva!

A palesztin küldöttség fogadása után Vlagyimir Putyin orosz elnök még szombat este telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral és George Bush amerikai elnökkel, majd vasárnap Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfővel. Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint a felek megvitatták a közel-keleti helyzetet a Hamász képviselőinek moszkvai látogatása fényében. Szót ejtettek az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokról, s kitértek az orosz-izraeli kapcsolatok alakulására is.

Az izraeli kormányfő irodájának közleménye szerint Olmert közölte az orosz elnökkel azt a véleményét, hogy hiba volt Moszkvában fogadni a Hamász küldöttségét, mielőtt a palesztin szervezet elfogadná a közel-keleti kvartett által támasztott követelményeket. Ezek a következők: a Hamász legyen partner a békefolyamatban, ismerje el Izrael létét, szüntesse be az erőszakos cselekményeket és tartsa magát a Palesztin Hatóság által a békefolyamattal kapcsolatosan vállalt kötelezettségekhez. "Oroszország és a Hamász kapcsolatfelvétele csak tovább fogja bátorítani ezt a szervezetet, hogy ne hatjsa végre a nemzetközi közösség által követelt változtatásokat" - mondta a közlemény szerint Ehud Olmert.

II. Alekszij orosz ortodox pátriárka reményét fejezte ki a Hamász képviselőinek vasárnap az orosz fővárosban tartott találkozóján, szeretné, ha párbeszéd alakul ki a muszlimok, a keresztények és a zsidók között a Közel-Keleten. "A Szentföld, Palesztina mindig is olyan hely volt, ahol Ábrahám ősatya vallásai párbeszédbe bocsátkoztak egymással" - mondta az egyházfő az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. Nincs más lehetőség, mint a párbeszéd - fűzte hozzá.

Az orosz ortodox egyház a korábbi hírekkel ellentétben most azt közölte, hogy a találkozót nem II. Alekszij, hanem a Háled Mesaal vezette palesztin delegáció kezdeményezte. A Hamász-küldöttség e megbeszéléssel zárta háromnapos moszkvai látogatását.