Korrupcióval gyanúsítják a szerbiai igazságszolgáltatás több vezetőjét

Vágólapra másolva!
Újabb letartóztatási hullám söpört végig a szerbiai igazságszolgáltatáson: a belgrádi média szerint korrupció és szervezett bűnözés gyanújával a rendőrség őrizetbe vett kilenc személyt, közöttük a szerbiai cégbíróság elnökét, egyik bíráját és egy bankvezetőt.
Vágólapra másolva!

Több belgrádi sajtóorgánum hírt adott szerdán arról, hogy a rendőrség előállította, majd 48 órára őrizetbe vette Goran Kljajevicet, a cégbíróság elnökét, egy bírót, öt ügyvédet, továbbá a postai takarékpénztár igazgatóját és a szerb belügyminisztérium felügyeleti szervének egyik illetékesét. Körözik továbbá a C-market üzletlánc igazgatóját. A B92 belgrádi rádió-televízió tudomása szerint egyebek mellett több szerbiai nagyvállalat, egy belgrádi nagyáruház és a C-market üzletlánc privatizációja, illetve csődeljárása körüli törvénytelenségekkel gyanúsítják őket.

Tomo Zoric, a szervezett bűnözés ügyeiben eljáró különbíróság ügyészségének a szóvivője a Beta hírügynökségnek megerősítette, hogy a gazdasági szférát érintő korrupció és szervezett bűnözés elleni nyomozás keretében előállították "gyanúsítottak egy csoportját", de a nyomozás érdekében nem kívánt részleteket elárulni. Emlékeztetett arra, hogy szolgálati titoknak minősülnek a szervezett bűnözés ügyében indított vizsgálatok.

Mladjan Dinkic szerbiai pénzügyminiszter ugyanakkor elárulta, hogy az ügyben nyolc hónapja folyt a nyomozás, és a letartóztatásokkal a hatóságok a legsúlyosabb csapás mértek a gazdasági bűnözésre a milosevici rendszer bukása óta. "Gazdasági bűnözéssel foglalkozó legnagyobb szervezett bűncsoportról van szó, amelyet valaha is felgöngyölítettek Szerbiában. Kiderült, hogy igazam volt, amikor éveken át azt hajtogattam, hogy Kljajevic a szerbiai korrupció csúcsa..." - hangoztatta a pénzügyminiszter, aki korábban sokszor keményen bírálta a cégbíróság elnökét.

A belgrádi média emlékeztetett arra, hogy néhány hónap leforgása alatt immár a második súlyos korrupciós botrány rengeti meg a szerbiai igazságszolgáltatást. Szeptemberben megvesztegetés miatt őrizetbe vették Ljubomir Vuckovicet, a szerbiai legfelsőbb bíróság egyik tagját, és szolgálati titok kiszolgáltatása miatt letartóztatták Milan Radovanovicot, a "maffiatörvényszék" helyettes főügyészét, aki a Djindjic-perben a vádat képviselte, és láttamozta a meggyilkolt miniszterelnök gyilkosainak vádiratát.

Goran Kljajevic a cégbíróság letartóztatott elnöke fivére Marko Kljajevicnek, aki elnöke a Zoran Djindjic feltételezett gyilkosai felett ítélkező "maffiatörvényszék" bírói tanácsának.