Tucatnyi halottja van a bagdadi merényleteknek

Vágólapra másolva!
Összesen tizenketten vesztették életüket több mint féltucatnyi robbantásos merényletben az iraki fővárosban. Eközben ismeretlen tettesek leromboltak két síita mecsetet Bagdadtól hatvan kilométernyire északkeletre fekvő Baakúba térségében.
Vágólapra másolva!

Öt út menti pokolgép és gépkocsiba rejtett két robbanószerkezet lépett működésbe vasárnap a reggeli órákban az iraki fővárosban: a merénylethullám összesen tizenkét halálos áldozatot követelt, negyvenhárman megsebesültek - közölte a helyi rendőrség.

Két pokolgép robbant harmincperces időkülönbséggel Bagdad egyik fő közlekedési útvonalán, a Palesztina utcában. Mindkét merénylet rendőrjárőrök ellen irányult. Az első megsebesített két rendőrt és négy járókelőt, a második detonáció azonban egy civileket szállító kisbuszt ért, kioltva öt polgári személy - köztük egy nő és két gyerek - életét.

A főváros északi részén, Azamíja kerületben szintén rendőrök voltak egy út menti pokolgép célpontjai. A robbanás megölt három egyenruhást, és megsebesített 13 embert, köztük 10 járókelőt.

E robbantással csaknem egyidejűleg merénylet helyszíne volt Bagdad központi része is, itt hét civil sebesült meg. Kevéssel később pokolgép robbant a délkeleti városrészben is egy zöldségpiacon, itt négyen életüket vesztették, 16-an megsebesültek.

Percekkel ezután öngyilkos merénylők fölrobbantottak két gépkocsit a bagdadi repülőtérre vezető úton egy amerikai katonai menetoszlop elhaladásakor. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Bagdad határain kívül az északi Moszulban egy rendőr meghalt, három társa megsebesült a város központjában felkelőkkel vívott tűzharcban.

Senki sem sérült meg a Baakúbától 30 kilométerre keletre fekvő Vadzsihíja faluban és a település közelében, a még szombaton elkövetett robbantásokban, amikor mecseteket semmisítettek meg. A falu lakói, akik haragra gerjedtek az akciók miatt, elmondták, hogy a két lerombolt szentélybe szunniták is jártak imádkozni.

Tekintélyes egyházi elöljárók és jelentős helyi személyiségek síremlékének otthont adó számtalan kisebb mecsetet ért támadás Irakban azóta, hogy február 22-én merénylők romba döntötték a szamarrai aranykupolás mecsetet.

A síita közösség nevében fellépők megtorolták a szentségtörést, s azóta egyre nagyobb méreteket ölt az arab ország kisebbségi szunnita muzulmánjai és a többségi síita népcsoport közti felekezeti indíttatású erőszak.