Terror elleni harcot ígért az iraki kormányfő

Vágólapra másolva!
A lehető legerőteljesebb harcot ígérte a terrorizmus ellen Núri al-Máliki kijelölt iraki miniszterelnök vasárnap, miközben nemzeti egységkormányának első ülése alatt újabb merényletek sorozatát követték el Bagdadban.
Vágólapra másolva!

A kabinet első találkozójáról tartott sajtótájékoztatón Núri al-Máliki kijelölt iraki miniszterelnök, síita iszlám politikus a merényletek ellenére fenntartotta, hogy kormánya párbeszédet ajánl mindenkinek, aki kész lemondani az erőszakról. "A lehető legnagyobb erővel fogunk fellépni a terrorizmussal szemben, de szükségünk van egy nemzeti kezdeményezésre is" - mondta Máliki, utalva arra a megbékélési értekezletre, amelyet a tervek szerint júniusban tartanak Bagdadban az Arab Liga szervezésében.

A folyatódó robbantások azonban vasárnap is legkevesebb 20 embert öltek meg és 63-at megsebesítettek, nyilvánvaló tanúságaként annak, hogy milyen hatalmas feladat vár Málikira, ha véget akar vetni az országot vallási polgárháború szélére sodró vérontásnak.

A Bagdad belvárosához tartozó Karrada negyed egyik éttermében 13 embert ölt meg, 18-at pedig megsebesített egy öngyilkos merénylő által elkövetett robbantás. Egy másik támadásban három polgári személy halt meg, 17 pedig megsebesült, amikor két, út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel gyors egymásutánban egy gyümölcspiacon Bagdad egyik keleti, síiták, szunniták és keresztények által vegyesen lakott részében.

A főváros egyik északi, síita negyedében, Súlában egy polgári személy halálát és 15 sebesülését okozta egy autóba rejtett pokolgép. A rendőrök épp eltávolítani igyekeztek a kíváncsiskodókat a gyanússá vált járműtől, amikor a detonáció bekövetkezett.

Egy további pokolgép eltévesztette célpontját - egy rendőrjárőr tagjait -, s helyettük öt civilt sebesített meg Bagdad déli részén. Egy bagdadi bolttulajdonos életét egy elhaladó gépkocsiból leadott lövések oltották ki. A Bagdadtól 180 kilométerre északra fekvő Tikrítben egy olajvezetékeket őrző cég két munkatársát, egy testvérpárt lőttek le fegyveres támadók a helyi rendőrség közlése szerint. A fővárostól 160 kilométere délre lévő szent város, Nedzsef egyik mecsete mellett pedig két megfojtott nő tetemét találták meg.

Szombaton 26 személyt öltek meg pokolgépes merényletekben, támadásokban szerte az országban, és 27 megcsonkított holttestet találtak Bagdadban és környékén.