Szerbia visszaadja az államosított egyházi vagyont

Vágólapra másolva!
Szerbia visszaadja az egyházak 1945 után kisajátított vagyonát, vagy pedig "méltányos" kárpótlásban részesíti az egyházakat - áll a szerb parlament által elfogadott törvényben.
Vágólapra másolva!

A törvénytervezet az II. világháború utáni államosítások és agrárreform idején eltulajdonított vagyon egy részét szolgáltatná vissza az egyházaknak. Föld- és erdőterületek, ingatlanok és kulturális, illetve történelmi jelentőségű kegytárgyak kerülnének vissza a jogos tulajdonosokhoz. Az előterjesztő szerint a törvény történelmi igazságot szolgáltat, emellett pedig visszaadja a polgárok és az egyházak bizalmát az állam iránt.

Az egykori tulajdonosok visszakapják az eredeti vagyont. Amennyiben ez nem lehetséges, anyagi kárpótlásban részesülnek, vagy ezzel egyenlő értékű értékpapírokkal kártalanítják őket. A kárpótlás nagyságát és módját a törvény által életre hívott restitúciós igazgatóság fogja meghatározni, ez a hivatal vizsgálja meg a folyamodványok jogosságát is. Az egyházak2008. szeptember 30-ig nyújthatják be igényüket.

A szerbiai szocialisták vezetői nem értettek egyet azzal, hogy a katolikus és az evangélikus egyház is visszakapja vagyonát. Az evangélikus egyház hívői németek voltak, akik Ivica Dacic frakcióvezető szerint "gyilkolták a szerbeket".

A jogszabály előterjesztője, Milan Parivodic külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszter leszögezte, hogy semmiképpen sem lehet szó "szelektív vagyon-visszaszármaztatásról". Rámutatott arra, hogy Dacic gondolatmenetét alkalmazva a horvátok vagy mások bűnös egyháznak kiálthatnák ki a szerb ortodox egyházat. Leszögezte, hogy a bűntényeket egyes emberek követték el, csak az ő vagyonukat lehet elvenni.

A parlament ellenszavazat nélkül fogadta el a törvényt.