Irak: tovább tart a rendkívüli állapot

Vágólapra másolva!
Harminc nappal meghosszabbította az iraki parlament szombati ülésén az országban érvényben lévő rendkívüli állapotot, amely az északi kurd autonóm területre nem vonatkozik. Eközben Bagdad központjában fegyveresek elrabolták az Iraki Olimpiai Bizottság vezetőit.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli állapotot először Ijád Allávi miniszterelnök ideiglenes kormánya rendelte el a volt szunnita fellegvár, a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsa ellen 2004 novemberében indított offenzíva előtt. Attól kezdve a kormányfő hatáskörébe tartozott a 30 naponkénti megújítás, az állandó parlament tavaly decemberi megválasztása óta azonban ez már a képviselők jóváhagyását igényli az alkotmány szerint.

Az erről szóló szavazást - amely július 3-i kezdettel érvényesíti a hosszabbítást - Núri al-Máliki kormányfő és az elnöki tanács kérte az ország rossz biztonsági helyzetére hivatkozva - közölte Mahmúd al-Masadáni parlamenti elnök.

A rendkívüli állapot kiterjedt jogokat ad a végrehajtó hatalom kezébe, lehetővé teszi egyebek közt a személyek mozgásszabadságának és nyilvános gyűléseknek a korlátozását, letartóztatások és nyomozások elrendelését.

Rendőrségi egyenruhába öltözött fegyveresek elrabolták szombaton az Iraki Olimpiai Bizottság (IOB) elnökét és főtitkárát, valamint mintegy 50 személyt Bagdadban - közölte a rendőrség.

Az álrendőrök iraki kormányzati gépkocsiknak tűnő járművökön érkeztek Bagdad központjában ahhoz a kulturális központhoz, ahol Ahmed al-Hidzsia asz-Szamarrai, az IOB elnöke és munkatársai rendszeres tanácskozásukon vettek részt. Betörtek a központba, lefegyverezték az őröket, majd megkötözték az ottlévőket, köztük az IOB elnökét és főtitkárát, testőreiket és mintegy 30 atlétát, és gépkocsikon elhurcolták őket - közölték biztonsági források.