Irán kész tárgyalni, de tovább dúsít

Vágólapra másolva!
Az iráni elnök tárgyalni kíván az ország nukleáris programjáról, de az urándúsítást nem függesztik fel az ázsiai országban. Irán a nukleáris programja miatt kilátásba helyezett szankciókat is figyelmen kívül hagyja.
Vágólapra másolva!

Az iráni elnök tárgyalni kíván az ország nukleáris programjáról, de nem áll szándékában felfüggeszteni az urándúsítást a tárgyalások előtt - közölte az ENSZ főtitkára. Kofi Annan vasárnap találkozott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel. "Az elnök biztosított arról, hogy Irán kész tárgyalni és megoldást találni a válságra", de "megerősítette, hogy nem fogadja el a felfüggesztést a tárgyalások előtt" - mondta Annan teheráni sajtótájékoztatóján.

Irán az ENSZ augusztus 31-i határidejét és kilátásba helyezett szankcióit figyelmen kívül hagyva nem fagyasztotta be a nukleáris programot. Míg az Egyesült Államok pénteken jelezte, hogy megbeszéléseket kezdett európai országok kormányaival a határozatban említett szankciókról, az Európai Unió további tárgyalásokat szeretne és két hetet adott Teheránnak álláspontja tisztázására.