Kiszabadultak a Nigériában elrabolt túszok

Vágólapra másolva!
"Jóakarati gesztusként" elengedték nigériai fogva tartóik azt a négy külföldi túszt, akiket egy olajtankhajóról raboltak el január elején. A túszejtők egyebek mellett 1,5 milliárd euró váltságdíjat és törzsük két tagjának szabadon bocsátását követelték - ezeket azonban senki nem teljesítette.
Vágólapra másolva!

Elengedték fogvatartóik Nigériában a Shell brit-holland olajtársaság négy, külföldi állampolgárságú, kitelepült alkalmazottját - állítja a nigériai kormány. A négy férfit egy hondurasi zászló alatt hajózó tartályhajóról, olajtankolás közben rabolték el.

A négy túszt - Patrick Landry-t, a hajó amerikai kapitányát, Nigel Watson-Clark brit biztonsági tanácsadót, egy Milko Nisev nevű bolgár és Harry Ebanks névre hallgató hondurasi mérnököt -, akik Nigéria déli részén, egy tengerparti olajmezőn dolgoztak, január 11-én ejtették foglyul fegyveres szakadárok a Niger folyó deltájában. Az emberrablók, akik állításuk szerint az ijaw törzs tagjai, 1,5 milliárd euró váltságdíjat, valamint a törzs két, a nigériai hatóságok fogságában lévő vezetőjének szabadon bocsátását követeltek a Shelltől.

A fegyveres csoport, amelynek az elmúlt hat hétben elkövetett erőszakos cselekményei nyomán Nigéria olajtermelése egytizedével csökkent, azt is követelte, hogy nagyobb ellenőrzést gyakorolhasson Nigéria a Niger-delta olajkincse felett, valamint kártérítési igényt jelentett be a térségben lévő falvaknak okozott környezetszennyezés miatt. A túszszedők végül vasárnap egy e-mailben közölték, hogy "a nemzetközi közösség felé tett jóakarati gesztusként" beleegyeznek foglyaik elengedésébe.

Az erről beszámoló nigériai kormányszóvivő szóvivő szerint valamennyi volt túsz jó egészségi állapotban van, és jelenleg Bayelsa állam kormányzójánál tartózkodnak. Arról azonban nem tett említést, hogy bármilyen egyezkedés folyt volna az emberrablókkal, akiknek követeléseit nem teljesítették. Egy brit diplomata és a Shell képviselője annyit közölt, hogy a túszok kiszabadulásáról szóló információjának hitelességét még ellenőrizniük kell.

A fegyveres akciók arra kényszerítették a Shellt, hogy kivonja Nigériából 500 alkalmazottját, és napi 221 ezer hordóval csökkentse termelését. A Niger-delta adja az ország napi 2,4 millió hordónyi olajtermelésének csaknem egészét.