Kimenekítik az ENSZ-eseket Szomáliából

Vágólapra másolva!
Az őket ért fenyegetések miatt kivonják az ENSZ szomáliai segélyprogramjainak külföldi munkatársait az országból. A segélyezést helyi emberekkel folytatják.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ kivonja személyzetét Szomália iszlámisták uralta részeiből - ország déli és középső részéből és a fővárosból Mogadishuból - a folyamatos fenyegetések miatt - jelentette be a világszervezet nairobi irodája csütörtökön. Ezt a helyzet bizonytalanságával és az ENSZ különböző szomáliai misszióihoz érkező "közvetlen írásos fenyegetésekkel" indokolták. A segélyezést a helyi munkatársak révén folyatják.

A távozó személyzet létszámáról és a fenyegetések részleteiről nem adtak információt. Egy névtelenül nyilatkozó ENSZ-illetékes a fenyegetéseket egyértelműen az iszlamista szélsőségeseknek tulajdonította. Mogadishuban szeptember 17-én terroristák agyonlőttek egy katolikus kórházi nővért és az őrét, a következő nap pedig sikertelen merényletet követtek le az államfő ellen. Szomáliának gyakorlatilag 1991 óta nincs központi kormánya. A terület nagy részét iszlamista mozgalmak milíciái tartják kézben.