Parvanov vezet a bolgár elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A jelenlegi elnök, Georgi Parvanov vezet meggyőző fölénnyel, az első hivatalos részeredmények szerint a szavazatok 59,9 százalékával a bulgáriai elnökválasztáson. Az elnöki mandátum sorsa csak az október 29-i második fordulóban dől el.
Vágólapra másolva!

A részvételi arány 41,51 százalékos volt, ezért van szükség második fordulóra, mert a bolgár választási törvény értelmében az 50 százalék alatti küszöb esetén a legtöbb szavazatot szerzett két jelöltnek ismét meg kell mérkőznie egymással. Így az október 29-i voksoláson Parvanov és Volen Sziderov, a nacionalista és idegengyűlölő Ataka (Roham) párt jelöltje, aki a voksok 30 százalékának az összeszámlálása alapján szavazatok 21,3 százalékát kapta meg, verseng majd az államfői posztért.

Közvélemény-kutatási intézetek korábbi felmérései szerint Parvanovra a választók 63,2-65-2 százaléka adta szavazatát, míg Sziderovot a szavazók 20-23 százaléka támogatta. A szétforgácsolt jobboldal közös jelölte, a 78 éves néppárti Nedelcso Berenov, a bolgár alkotmánybíróság eddigi elnöke a részeredmények alapján 9,1-9,9 százalékot kapott.

A végleges hivatalos választási eredményt hétfőn vagy kedden hozzák nyilvánosságra. Parvanov arra a felvetésre válaszolva, hogy a második fordulóban egy nacionalista és egy populista jelölt szavazótábora is voksol, kijelentette: "Bulgária európai jövőjéhez nem fér kétség".