Lelőttek három embert egy mexikói tüntetésen

Vágólapra másolva!
Szövetségi rendőrségi erőket vezényel Vincente Fox mexikói elnök a tüntetések sújtott Oaxacába azt követően, hogy három ember életét oltotta ki lőfegyver a dél-mexikói városában, ahol a helyi kormányzó távozását követelő baloldali tüntetők barikádokat emeltek az utcákon, és összecsaptak a torlaszokat eltávolítani akaró fegyveresekkel. Többen megsebesültek az incidensben.
Vágólapra másolva!

A halálos áldozatok között van Bradley Roland Will amerikai újságíró, aki hetek óta küld írásos és képes beszámolót az amerikai médiának az Oaxaca szövetségi állam székhelyén már ötödik hónapja tartó tüntetéssorozatról.

Lizbeth Cana, a város főügyésze a baloldali tüntetőket okolta a pénteken történt véres erőszakcselekményekért, akik szerinte egyfajta városi gerillaháborút folytatnak hónapok óta. Kijelentette, hogy az úttorlaszokat eltávolítani akaró fegyveresek feldühödött helyi lakosok voltak, akik csupán meg akarták védeni magukat. - "Az embereknek elegük van az állandó zavargásokból, fenyegetettség-érzetből és az emberrablásokból - hangoztatta.

Tony Garza, az Egyesült Államok mexikóvárosi nagykövete azonban úgy vélte, hogy a rendőrség lépett fel fegyverrel. - Úgy tűnik, hogy Willt a rendőrök és a tüntetők közötti összecsapáson lőtték le - fogalmazott közleményében a nagykövet.

A tüntetők szerint Ulises Ruiz kormányzó rendelte ki a fegyvereseket ellenük. - Ulises Ruiz megpróbálja lemészárolni embereinket - hangoztatták. A demonstrálók, akik között sok pedagógus van, öt hónapja lepték el a történelmi város utcáit, barikádokat emelve, járműveket gyújtva fel. A kormányzó távozását követelik, mondván hivatalát csalással és erőszakot alkalmazva nyerte el a 2004-es választásokon. A pedagógusok jobb munkakörülményeket és béremelést is követelnek. Az elmúlt hetekben a tüntetők és a rendőrség, valamint fegyveresek közötti szórványos összecsapásokban legalább hatan vesztették életüket.

Vincente Fox államfő rendelete értelmében már szombaton megérkeznek a szövetségi rendőri erők a városba.