Merénylet készül amerikaiak ellen Kenyában és Etiópiában

Vágólapra másolva!
Merényleteket terveznek szomáliai szélsőségesek Kenyában, Etiópiában és más, Szomáliával szomszédos országokban - figyelmeztette az Egyesült Államok nairobi nagykövetsége az érintett térségben tartózkodó állampolgárait csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A nagykövetség a Kenyában tartózkodó és az oda utazó amerikai állampolgároknak címzett tájékoztatójában azt írta, hogy "a rendelkezésre álló értesülések terrorcselekmények veszélyére engednek következtetni", mégpedig szomáliai szélsőséges elemek részéről fennálló veszélyre.

Mint kifejtették, mindenekelőtt attól lehet tartani, hogy a szélsőségesek öngyilkos robbantásokat követnek el Kenyában és Etiópiában. A külképviselet figyelmeztette az amerikaiakat, hogy legyenek éberek, amikor "ismert nyilvános helyeket" keresnek fel ezekben az országokban.

A figyelmeztetés egy nappal azután hangzott el, hogy kudarcba fulladtak a szomáliai kormány és az ország középső és déli részét ellenőrzése alatt tartó iszlámista mozgalom közötti tárgyalások.

Kenya az elmúlt években volt már terrorista merényletek színhelye, amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak tulajdonítanak. 1998-ban 213 ember életét oltotta ki egy robbantás a nairobi amerikai nagykövetségnél, 2002 novemberében egy izraeli tulajdonban lévő szálloda ellen végrehajtott öngyilkos merénylet 15 ember halálát okozta.