Az USA ellen fegyverkezik Chávez

Vágólapra másolva!
Egymillió embert szeretne felfegyverezni Hugo Chávez venezuelai elnök, mivel attól tart, az USA megpróbálja majd megszállni országát. Chávez erről szombaton szólt egy maratoni beszédben, minek során közölte azt is, George Bushoz képest "Hitler kiscserkész volt".
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez Hitlerhez hasonlította George Bush amerikai elnököt legutóbbi beszédében. A venezuelai államfő közölte: gondolkodik azon, hogy felfegyverzi a lakosságot egy esetleges amerikai megszállási kísérlet visszaverésére. Chávez annak az 1992-es sikertelen puccskísérletnek az évfordulója alkalmából mondott beszédet Caracasban, amelyet ő vezetett mint alezredes.

A baloldali elnök szerint Washington Venezuela megszállását fontolgatja, és ennek kivédéséhez az országnak több fegyverre van szüksége. "A százezer orosz géppisztoly nem elég. Venezuelának egymillió jól felszerelt és felfegyverzett férfira és nőre van szüksége" - mondta.

Washington és Caracas amúgy is feszült viszonya az utóbbi néhány hónapban tovább romlott, részben amiatt, hogy az Egyesült Államok bírálta Venezuelát fegyvervásárlásai miatt. A vásárolt fegyverek között volt 100 ezer Kalasnyikov géppisztoly is. Chávez közölte az ujjongó tömeggel: kapcsolatba lépett olyan országokkal, amelyek további lőfegyvereket tudnának szállítani.

Bushoz képest "Hitler kiscserkész"

Az elnök maratoni hosszúságú beszédében Donald Rumsfeld egy csütörtöki megjegyzésére is reagált, amelyben az amerikai védelmi miniszter Hitlerhez hasonlította őt, és populistának bélyegezte a venezuelaival szövetséges bolíviai és a kubai vezetést. "Az amerikai elnök imperialista, tömeggyilkos, fasiszta magatartása határtalan. Szerintem Hitler kiscserkész volt George Bush-hoz képest" - mondta Chávez.

A beszédet megelőzően Chávez több tízezer támogatója Amerika-ellenes jelszavakat kántálva vonult végig Caracas utcáin. A chávezisták szerint az USA meg akarja dönteni az elnök hatalmát, és ennek érdekében amerikai kémek megpróbálnak elégedetlenséget szítani a hadsereg soraiban. Washington tagad minden ilyen és hasonló vádat.

Az ellenzék önkénnyel vádolja

Ugyancsak szombaton a főváros másik felén több ezer ember tüntetett Chávez ellen, mert szerintük az elnök egyre nagyobb önkénnyel irányítja az országot. Elítélték 14 évvel ezelőtti puccskísérletét is, amelyben több mint 80 polgári személy és 17 katona vesztette életét. Az elnök 1999-es hivatalba lépése óta minden évben megünnepli a felkelés évfordulóját.

Az ellenzék szerint Chávez kubai stílusú kommunista diktatúra megteremtése felé halad, támogatói viszont üdvözlik az olajdollárokból finanszírozott, mélyre ható szociális intézkedéseit.

Az amerikai-venezuelai ellentét megnyilvánulásaként a washingtoni kormány az Egyesült Államokból való távozásra szólított fel pénteken egy venezuelai diplomatát, válaszul arra, hogy a caracasi hatóságok csütörtökön kémkedés vádjával kiutasították a dél-amerikai országból az amerikai nagykövetség haditengerészeti attaséját.