Katonákat és rendőröket öltek a maoista lázadók

Vágólapra másolva!
Maoista lázadók megöltek két katonát egy rajtaütés során Nepálban, harcostársaik pedig nyolc rendőrt gyilkoltak meg a szomszédos Indiában - közölték pénteken a két ország hatóságai.
Vágólapra másolva!

Nepáli tisztségviselők közlése szerint a kommunista lázadók csütörtök éjszaka az ország nyugati részén fekvő Sunval város térségében rajtaütöttek egy katonai járműoszlopon. A nepáli hadsereg egyik tisztje elmondta, hogy a felkelők két katonát és egy polgári személyt agyonlőttek, további húsz katonát pedig megsebesítettek. Ezen kívül huszonöt katonának nyoma veszett.

Maoista lázadók támadásáról számoltak be a szomszédos Indiából is, ahol csaknem kétszáz fegyveres felkelő péntekre virradóra kifosztotta Csattiszgarh szövetségi állam egyik bányavállalatának robbanóanyag-raktárát. A lázadók a létesítményt védő rendőrök közül nyolcat agyonlőttek, hetet pedig megsebesítettek. A raktárból zsákmányolt robbanóanyaggal ezután a közeli erdőkbe menekültek.

Indiában több mint kilencezer maoista lázadó harcol legalább kilenc szövetségi államban, a szegény parasztok és a földnélküli munkások jogainak védelmét hirdetve.