Egyiptomban is megjelent a madárinfluenza

Vágólapra másolva!
Kimutatták a madárinfluenza jelenlétét Egyiptomban is. Az állatorvosi szolgálat pénteken jelentette be, másféltucatnyi szárnyas esetében megállapította, hogy ebben a betegségben pusztult el.
Vágólapra másolva!

A kormány délután rendkívüli ülést tartott, majd egy szóvivő azt mondta, hogy a szakemberek hat esetet erősítettek meg, amelyben a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es alfajáról van szó. Emberi megbetegedést nem jeleztek, noha már folynak a szűrővizsgálatok. Az egészségügyi minisztériumban folynak a szükségállapot kihirdetésének előkészületei. Az ország együttműködik az ENSZ egészségügyi szervezetével (WHO) a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A betegség nyomai az ország déli részébe vezethetőek vissza, de már átjutott északra is, mivel egy paraszt egy fertőzött pulykát adott el az egyik kairói piacon. Az elhullott állatokat a kormányszóvivő szerint a fővároson kívül Gízában, valamint a Kairótól 220 kilométerre délre lévő Mínejában gyűjtötték be az állatorvosok, de más források a déli Kena városát is a gócpontok közé sorolták.

Az ENSZ mezőgazdasági szervezete (FAO) kairói megbízottja, Talib Elham szerint valószínűleg már több ezer csirke és pulyka döglött meg a betegségben, de erről senki sem értesítette a hatóságokat.

Egyiptom a legnépesebb arab állam, ahol a lakosság gyakran túlzsúfolt környezetben él. Élelmezése nagy mértékben függ a házi szárnyasok tenyésztésétől. Milliók nevelnek baromfit kertjükben és a háztetőkön lévő tyúkketrecekben.

A hatóságok korábban már betiltották a baromfi és baromfi hús importját, és lefújták a vad madarak vadászati szezonját, de az óvintézkedések nem hoztak eredményt. Szakértők már tavaly elkerülhetetlennek nevezték a madárinfluenza megjelenését Egyiptomban, mivel az ország a költöző madarak útvonalán fekszik.