Szunnita mecsetnél robbantottak Bagdadban

Vágólapra másolva!
Négy ember meghalt és tizenöt megsebesült, amikor két pokolgép robbant hétfő este egy szunnita mecset közelében az iraki főváros, Bagdad egyik túlnyomóan síiták lakta keleti negyedében - közölte a rendőrség. Értesülések szerint a két pokolgépet ismeretlen merénylők a mecset közvetlen közelében, egy út mentén helyezték el, s a detonáció röviddel az esti ima után történt.
Vágólapra másolva!

Az iraki hatóságok hétfőn oldották fel azt a kijárási tilalmat, amely hetvenkét órán keresztül volt érvényben az elmúlt napokban a síiták és a szunniták között lezajlott súlyos összecsapások miatt. Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor múlt szerdán Szamarra városában szunniták felrobbantottak egy síita mauzóleumot. A merénylet valóságos bosszúhadjáratot váltott ki a síiták részéről, akik az ország több városában számos halálos áldozatot és sebesültet követelő támadást hajtottak végre szunniták ellen.

Ugyancsak a szunniták elleni bosszúhadjáratról tanúskodik az a hétfő esti bejelentés, amely szerint rábukkantak a legnagyobb szunnita politikai csoportosulás, az Iraki Iszlám Párt egyik vezető politikusának holttestére, amelyen kínzások nyomai látszottak.

A párt közleménye szerint a fiatal politikust egy meg nem nevezett biztonsági szervezet rabolta el, majd holttestét az egészségügyi minisztérium mecsetjébe vitték. A politikust olyannyira megkínozták, hogy azonosítása rendkívüli nehézségekbe ütközött.

Szunnita vezetők azzal vádolták a síiták irányítása alatt álló belügyminisztériumot, hogy úgynevezett halálbrigádokat hozott létre a szunniták üldözésére. A minisztérium cáfolta az állítást.