Szerb fegyverszállítmányt fogtak el a montenegrói hatóságok

Vágólapra másolva!
Fegyverrel és robbanóanyaggal megpakolt, belgrádi illetőségű kamiont tartóztattak fel Montenegróban, és miközben a podgoricai hatóságok átfogó nyomozást folytatnak, a hadsereg vezérkari főnöke azt állítja, hogy törvényes fegyverszállítmányról van szó.
Vágólapra másolva!

A belgrádi híradások csütörtökön jelentették, hogy a kamiont a Podgorica melletti Bioce falunál tartóztatták fel a rendőrök, s előállították a jármű három sofőrjét, akik nem rendelkeztek a szállítmányhoz szükséges dokumentációval. Egyiküket fegyver és robbanóanyag törvénytelen birtoklása miatt helyezték rendőrségi fogdába, a két másik személyt "segítőtársként" tartják fogja.

A hatóságok vizsgálják az áru eredetét és célállomását, illetve azt, hogy legális vagy illegális szállítmányról van-e szó. A montenegrói nyomozószervek értesítették az esetről a szervezett bűnözéssel foglalkozó belgrádi különbíróság főügyészét.

Miközben a montenegrói hatóságok "átfogó vizsgálatot" folytatnak, Ljubisa Jokic, a hadsereg vezérkari főnöke azt mondja, hogy a fegyverszállítmányt teljesen legális. A Jugoimport-Mont vállalat vette meg a hadseregtől a fegyvert, amelyet Szerbiából szállították a podgoricai reptérre, de "adminisztratív hiányosságok" miatt a montenegrói hatóságok feltartóztatták. A védelmi minisztérium szóvivője szerint teljességgel kizárt, hogy a hadseregben "intézményes fegyvercsempészet" folyik.

A belgrádi média azonban rámutat arra, hogy Jokic nem kívánta elárulni a szállítmány célállomását. A Vijesti című podgoricai napilap tudomása szerint a szállítmány a Közel-Keletre tartott, a Dan című podgoricai újság viszont arról írt, hogy "albán piacra" szánták a fegyvert.