Palesztin börtönre támadt az izraeli hadsereg

Vágólapra másolva!
Megrohamozott egy palesztin börtönt az izraeli hadsereg, a lövöldözésben a palesztin biztonsági erők egyik embere és egy rab is meghalt. A katonák egy palesztin elítéltet akarnak saját őrizetbe venni, mivel attól tartanak, hogy a Palesztin Hatóság szabadon engedi. Az elítélt Ahmed Szaadat, egy szélsőséges csoport vezetője, akit Rehavam Zeévi volt izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-es meggyilkolása miatt börtönöztek be.
Vágólapra másolva!

Izraeli katonák behatoltak kedden a ciszjordániai Jerikó börtönébe, hogy elszállítsanak onnan egy palesztin elítéltet, egy izraeli miniszter meggyilkolásának kitervelőjét. Az akció során tűzpárbaj tört ki a katonák és a palesztin biztonsági erők között, amelyben meghalt egy palesztin rendőr és egy rab - közölték palesztin források. A lövöldözés végén a katonák elkezdték letartóztatni a foglyokat, az őröket és a biztonsági tiszteket - közölte egy palesztin rendőrtiszt. Az izraeli hadsereg egyik elmondta, hogy a börtönben lévő palesztinokkal nem tárgyalnak: vagy megadják magukat, vagy megölik őket. A bent lévő kétszáz emberből eddig 44 adta meg magát.

Szemtanúk elmondása szerint a katonák körbevették a börtönt, majd behatolásuk után lövések hallatszottak az épületből. Az izraeli közszolgálati rádió szerint robbanásokat is hallani lehetett. Egyes források szerint a hadsereg földgyalut és páncélozott járműveket is bevetett. A katonák több tucatnyi terepjárón érkeztek, és az akció közben helikopterek köröztek a levegőben.

Az izraeliek azért hatoltak be a börtönbe, hogy elfogják Ahmed Szaadatot, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet vezetőjét, aki Rehavam Zeévi volt izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-es kelet-jeruzsálemi meggyilkolása miatt tölti börtönbüntetését. Megadásra szólították fel továbbá az NFPF öt másik bebörtönzött tagját, akit szintén részt vettek a miniszter elleni merényletben és ezért ítélték el őket egy és 18 év közötti szabadságvesztésre. Közöttük van az is, aki lelőtte Zeévit.

Abbász kiengedte volna a merénylőt

Szaadat telefonon közölte az al-Dzsazíra arab műholdas televízióval, hogy nem adják meg magukat az izraelieknek, egyúttal felrótta Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, hogy ígéretét megszegve nem hozta ki őket a börtönből.

Gideon Ezra izraeli közbiztonsági miniszter szerint a hadsereg Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök utasítására indította az akciót, mert olyan információt kaptak, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök szabadon akarja bocsáttatni Szaadatot és tettestársait. "Rehavam Zeévi miniszter gyilkosainak rács mögött kell maradniuk" - mondta.

Abbász a múlt héten valóban kijelentette, hogy hajlandó szabadon engedni Szaadatot, ami dühös reakciót váltott ki Izraelből. A zsidó állam mindig azt hangoztatta, hogy joga van bíróság elé állítani a férfit, ha a Palesztin Hatóság szabadon engedné.

Távoztak a nyugati megfigyelők

Szaadatot és társait 2002-ben ítélte el egy rögtönzött palesztin bíróság, és egy amerikai közvetítéssel kötött izraeli-palesztin megállapodás értelmében amerikai és brit megfigyelők felügyelete alatt őrizték egészen kedd reggelig a jerikói börtönben. A külföldi megfigyelők azért hagyták el a börtönt, mert a palesztin biztonsági erők nem gondoskodtak megfelelően a biztonságukról, amit a brit kormány is felpanaszolt.

Abbász közleményt adott ki, amelyben elítélte az izraeli akciót, és kijelentette, hogy Szaadat biztonságáért az amerikaiakat és a briteket tartja felelősnek, egyúttal követelte az izraeli hadsereg távozását a börtöntől. "Az amerikaiak és a britek távozása a Palesztin Hatósággal történt megállapodás felrúgása" - mondta. Iszmáil Haníje kijelölt palesztin miniszterelnök óva intette az izraelieket attól, hogy Szaadatnak vagy a szóban forgó többi bebörtönzöttnek bármilyen bántódása essen.

Brit és amerikai érdekeltségeket támad a tömeg

A börtön elleni rajtaütés miatti tiltakozásul palesztin fegyveresek a Gázai övezetben amerikai, illetve brit érdekeltségű intézményekre támadtak. Lövéseket adtak le a gázai brit kulturális központ épületére, valamint megrohamozták az AMIDEAST nevű angolnyelv-oktató és vizsgáztató magánintézet épületét. Később háromszáz palesztin - élükön fegyveresekkel - a brit kulturális intézethez vonult.

Zeévi meggyilkolása után az NFPF vállalta a felelősséget, és közöltét egyik társuk megölése miatt, bosszúból cselekedtek. A szervezet marxista gyökerűnek vallja magát, tagja a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek, és ellenzi a békekötést Izraellel.