Újabb per indul Szaddám ellen

Vágólapra másolva!
Akár már áprilisban újabb per indulhat Szaddám Huszein ellen. Az elűzött iraki diktátort ezúttal a kurdok elleni akcióiért vonják felelősségre, amelyekben több mint százezer ember vesztette életét. A vádiratban népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények szerepelnek, többek között az ötezer halottal járó Halabdzsa elleni gáztámadás miatt.
Vágólapra másolva!

A kurd kisebbséggel szemben elkövetett népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények miatt hamarosan megkezdődik a második per Szaddám Huszein volt iraki diktátor és hat további egykori magas rangú vezető ellen - jelentette be kedden az egykori iraki vezetés ügyében ítélkező bagdadi különleges törvényszék.

Szaddám Huszeint és cinkosait ezúttal az 1987 és 1988 között Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadművelet miatt vonják felelősségre. A szárazföldi erők kurdok ellen intézett támadásaiban, légicsapásokban, módszeres falurombolásokban, deportálásokban és fogolytáborokban becslések szerint több mint 100 ezer kurd veszett oda. Az áldozatokat névtelenül, tömegsírokban földelték el az északi országrészben és a Szamáva melletti sivatagban.

Ennek a hadműveletnek volt része a Halabdzsa elleni gáztámadás is. Csak ebben az akcióban ötezer kurd halt meg, köztük nők és gyerekek. Emberi jogi csoportok a kurd település elleni vegyifegyver-támadást tartják a Szaddám-rezsim egyik legsúlyosabb rémtettének.

Bonyolult ügyirat

Ráid Dzsúhi, a vizsgálóbírók vezetője Bagdadban, sajtóértekezleten jelentette be, hogy a mészárlással kapcsolatos adatgyűjtés befejeződött, és a törvényszék megkapta a vádiratot. Az új per időpontját akkor tűzik ki, ha a törvényszék és a vizsgálóbírók alaposan áttanulmányozták a "nagyon bonyolult" ügyirat minden részletét.

Az iraki jogrend szerint a tárgyalás legkorábban 45 napon belül - vagyis májusban - kezdődhet meg, Dzsaafar al-Muszávi főügyész azonban az asz-Szabáh című iraki napilap keddi számában úgy nyilatkozott, hogy a volt diktátor és bűntársai elleni második bírósági eljárás már áprilisban kezdetét veszi. Szaddám mellett ezúttal Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi hajdani védelmi miniszter és a megbuktatott elnök unokaöccse, Ali Haszan al-Madzsíd, ismertebb nevén Vegyi Ali ül majd a vádlottak padján. Vegyi Alinak a Halabdzsa ellen 1998. március 16-án elkövetett gáztámadásban tulajdonítanak főszerepet.

A Szaddám Huszein és hét volt vezető funkcionárius ellen október közepe óta tart az első per, amelyet Dudzsail 148 síita lakójának lemészárlása miatt indítottak. A Szaddám politikai kirohanásairól, távolmaradásáról és egyéb makacsságairól elhíresült per szerdán folytatódik Bagdadban. A Bagdadtól északra fekvő kisvárosban 1982-ben megtorlásul rendeztek vérfürdőt azután, hogy a diktátort szállító gépkocsioszlop ellen merényletet kíséreltek meg a településen. A vádlottakat halálbüntetés fenyegeti.

Dzsalal Talabani iraki államfő szerint a volt elnök ügyében valószínűleg csak az összes ellene indult per lezárása után várható ítélet.