Elkezdték az alkudozást az izraeli koalícióról

Vágólapra másolva!
Vasárnap megkezdődtek a koalíciós tárgyalások az izraeli választásokon parlamentbe került pártok között. A győztes Kadima először a baloldali Munkapárttal folytat megbeszéléseket.
Vágólapra másolva!

Megkezdték az alkudozást vasárnap Ehud Olmert kijelölt izraeli miniszterelnök pártjának, a választásokon győztes centrista Kadimának a képviselői a szóba jöhető parlamenti erőkkel egy koalíciós kormány létrehozásának szándékával. Móse Kacav izraeli államfő csütörtökön bízta meg hivatalosan az új kormány megalakításával Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnököt.

Ejal Arad, a baloldali Munkapárt egyik képviselője szerint az első megbeszélések a Kadima és a Munkapárt között indultak meg. A Kadimának 29, a Munkapártnak 19 képviselője van az újonnan megválasztott, 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben. A megbeszélések a Tel-Aviv közelében fekvő Ramat Ganban folynak, és a közös kormányprogram külpolitikai és társadalmi-gazdasági vonatkozásainak meghatározására összpontosulnak. Arad közölte, hogy a Munkapárt a lehető legszélesebb koalíciót szeretné, nem emel vétót egyetlen, a koalícióhoz csatlakozni óhajtó, arra alkalmas párt ellen sem, amely elfogadja a kormányprogramot.

Vasárnap megbeszéléseket tartanak még a Kadima és a 12 parlamenti helyet szerzett ultraortodox Sasz párt (Szefárdok Tóra Örzői), az ugyancsak 12 mandátumot szerzett jobboldali Likud és az Oroszországból bevándoroltakat képviselő 11 képviselői helyhez jutott radikális jobboldali Iszrael Beiteinu párt között. Hétfőn a tervek szerint a hét mandátummal rendelkező Nyugdíjasok Pártjával, a ha helyet szerzett Egyesült Judaista Tóra és az öt székhez jutott baloldali laikus Merec párttal folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások.

Az egyes tárcák elosztására vonatkozó alkudozások csak az április 16-19. közötti zsidó húsvét után kezdődhetnek el.

Kormányzásra véglegesen képtelennek nyilvánítják Saront

Az izraeli igazságügyi minisztérium szerint kedden nyilvánítják hivatalosan kormányzásra állandóan képtelennek a három hónapja kómában fekvő Ariel Saron izraeli miniszterelnököt.

A 78 éves kormányfőt január 4-i agyvérzése után nyilvánították ideiglenesen képtelennek hivatala ellátására. Helyébe ügyvezető miniszterelnökként Olmert lépett, aki azonban az izraeli törvények értelmében ilyen minőségben csak legfeljebb száz napig tevékenykedhet. Ez a határidő pénteken jár le, de a zsidó húsvét miatt a képtelenség bejelentését előre hozták keddre, azzal a fenntartással, hogy az nem lép hatályba, amennyiben Saron egészségi állapotában a határidő előtt javulás állna be.

Szakértők értékelése szerint Saron felépülésének az esélyei rendkívül csekélyek az őt ért súlyos agyvérzés és a tartós kóma miatt. A miniszterelnököt ápoló jeruzsálemi Hadassza kórház szóvivője ismét a "súlyos, de stabil" jelzőkkel illette állapotát, ami arra utal, hogy a beteg nincs közvetlen életveszélyben.