Irán elméletileg még idén egy atombombára való uránt dúsíthat

Vágólapra másolva!
Ha Iránnak háromezer centrifugája lenne a jelenlegi 164 helyett, akkor háromnegyed év alatt egy atombombához elegendő uránt dúsíthatna - mondta egy rangidős amerikai diplomata szerdán Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Amerikai számítások szerint egy háromezer centrifugás kaszkáddal 271 nap alatt állítható elő elegendő magasan dúsított urán egy atomfegyver gyártásához - jelezte Stephen Rademaker külügyi államtitkár-helyettes, megjegyezve: Irán azt közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), hogy ez év őszéig háromezer centrifugát akar gyártani. Ennek alapján Irán akár a jövő év derekára atomfegyverre tehetne szert - szűrték le megfigyelők.

Ha Iránnak van lehetősége a dúsításra centrifugatechnológiák alapján, akkor kifejleszthet ezen túlmenő technológiát is - mondta Rademaker, aki szerint Washingtont különösen Teheránnak a nemzetközi közösség álláspontját semmibe vevő magatartása aggasztja. Mint mondta, ha Irán 164 centrifuga birtokában határozza el a nagyfokú urándúsítást, akkor 13 év múlva állíthat elő atomfegyvert. A natanzi kísérleti központ kapacitásának ötvenezer centrifugával történő teljes kihasználásával viszont 16 napra szorítható le a nukleáris fegyver előállítása - fejtegette.

Irán kedden jelentette be, hogy 164 centrifugával első ízben sikerült 3,5 százalékos dúsított uránt előállítania, első lépésként a jövendő atomerőműveinek fűtőanyag-ellátását szolgáló iparszerű dúsítás útján. Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-ügynökség helyettes vezetője szerdán közölte, hogy második fázisként, 2006 végéig 3000 centrifugát akarnak üzembe helyezni Natanzban, majd a harmadik fázisban nem kevesebb, mint 54 ezret, ami már az ipari szintű termelés alapja lesz.

Ez Irán válasza az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhívására, hogy fagyassza be újra urándúsító tevékenységét - mutatott rá Rademaker, aki megismételte, hogy az Egyesült Államok nem hozott döntést katonai erő alkalmazásáról, és folytatja diplomáciai erőfeszítéseit a válság megoldására.