Halálraítéltek szervein nyerészkednek Kínában

Vágólapra másolva!
Brit sebészek szerint Kínában halálraítélt bűnözők szerveiből csinálnak üzletet. A brit orvosok szerint erre kétségbevonhatatlan bizonyítékaik vannak. Szerintük számos fejlett nyugati és keleti országból utaznak betegek az ázsiai országba, hogy valamilyen új szervet kapjanak.
Vágólapra másolva!

Halálra ítélt bűnözők szervein nyerészkednek Kínában - állítják vezető brit szervátültetéssel foglalkozó sebészek. A Brit Szervátültetési Társaság szerdai közleményében elfogadhatatlannak és emberi jogokat sértőnek nevezte a gyakorlatot, melynek során halálra ítélt bűnözők szerveit veszik ki és értékesítik Kínában.

A brit társaság szerint bizonyítékok garmadája gyűlt össze, amelyek arra utalnak, hogy beleegyezésük ellenére emelik ki évente több ezer kínai halálraítélt szerveit. Stephen Wigmore professzor, a társaság etikai bizottságának vezetője szerint a befogadó és a donor összeegyeztetését akár egy héten belül elvégzik, és ebben már benne van a kivégzésre váró elítéltek kiválogatása is.

A nyilatkozat előtt egy héttel kínai illetékesek tagadták, hogy ilyen gyakorlat folyna. Azt elismerték, hogy néha felhasználják a kivégzettek szerveit, de akkor is csak a beleegyezésükkel, és nagyon ritkán.

Wigmore professzor szerint azonban "az elmúlt hónapok során összegyűlt bizonyítékok súlya elérte azt a pontot, ami véleményünk szerint azt jelenti, hogy kétségbevonhatatlanok. Úgy érezzük, itt az ideje, hogy fellépjünk ez ellen a gyakorlat ellen" - idézte a BBC.

A busás hasznot ígérő szervkereskedelmet a szervátültetés-turizmus utóbbi években tapasztalt felfutása is táplálja. Nyugatról, például Nagy-Britanniából, de Japánból, Dél-Koreából is érkeznek emberek Kínába, akik valamilyen új szervre vágynak. A professzor szerint ez már most is széles körben ismert és egyre terjedő gyakorlat. Mint mondta, neki és kollégáinak számos olyan brit pácienssel akadt dolga, akik azt fontolgatták, Kínába mennek új szervért.

A kínai hatóságok az utóbbi időkben igyekeznek szigorúbb intézkedéseket bevezetni, hogy megakadályozzák a szervkereskedelmet. Márciusban például bejelentették, hogy júliustól megtiltják a szervkereskedelmet, és csakis írásos engedéllyel lehet szervet adományozni. Kérdés ugyanakkor, képesek lesznek-e a hatóságok érvényt szerezni a kereskedelem visszaszorítását célzó intézkedéseknek.