Nincs pénz AIDS-gyógyszerre Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
A valutatartalékok kimerülése miatt nem tud AIDS-gyógyszert vásárolni Zimbabwe. Az afrikai országban közel 300 ezer ember szorulna gyógyszeres kezelésre, de csak 20 ezren részesei a nemzeti programnak, és közülük is csak 8 ezren kapják meg ellátmányukat. Az országban már csak egy hónapra elegendő készlet maradt, miközben hetente 3000 áldozata van a betegségnek.
Vágólapra másolva!

Valutahiány miatt nem jut hozzá Zimbabwe a HIV-fertőzött emberek tízezrei számára életmentő AIDS-gyógyszerekhez (ARV) - írja az Independent. Az afrikai ország készleteit felélte, súlyos pénzügyi helyzete miatt pedig legfőbb ellátója nem tud importálni több AIDS-gyógyszert.

A CIA adatai szerint a HIV-fertőzöttek száma kiemelkedően magas Zimbabwéban, az ország mind a fertőzöttek számát, mind arányukat tekintve a negyedik. A felnőtt lakosság közel negyede, 1,8 millió ember fertőzött. Közülük 20 ezren részesei a nemzeti ARV-programnak. Bár közel 300 embernek lenne szüksége a kezelésre, alig 8 ezren kapják meg a gyógyszert. A jelenlegi készletek egy hónapra elegendőek, utána azonban senki nem tudja, mi lesz.

A probléma előidézője a drasztikusan romló zimbabwei gazdasági helyzet. Az infláció 913 százalék, hiány van valutából, benzinből, élelmiszerekből és vízből. Az országban jelenleg is heti 3000 ember hal meg valamilyen AIDS-hez kötődő betegségben, így a gyógyszerkészlet kimerülése súlyos gondot okozhat.