Rendőrkézen Mladic két újabb embere

Vágólapra másolva!
Újabb két embert fogtak el, akik közreműködtek a háborús bűnök miatt keresett Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornok rejtegetésében. Az utóbbi hetekben már több ilyen személy került a hatóságok kezébe, egy elemző szerint azonban fölöslegesen. Az elfogottak ugyanis csak évekkel ezelőtt voltak kapcsolatban a tábornokkal.
Vágólapra másolva!

Még két embert fogtak el a szerb hatóságok, akik segítették a bujkálásban a háborús bűnök miatt keresett Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - adta hírül a belgrádi média. A támogatok kiléte nem ismert, az esetről beszámoló B92 rádió szerint egy testvérpárról van szó. A Tanjug belgrádi hírügynökség szerint Mladic támogatóinak legszűkebb köréhez tartozó személyeket vettek őrizetbe.

Az utóbbi hetekben több, Mladic bújtatásában közreműködő embert vettek őrizetbe Szerbiában. Ljubodrag Stojadinovic belgrádi katonapolitikai elemző szerint azonban ez időpocsékolás, mert ezek akiket most elfogtak, három évvel ezelőtt álltak kapcsolatban a tábornokkal.

Az Európai Bizottság szerdán lefújta a társulási tagságról szóló tárgyalásokat Belgráddal, miután a vasárnapra kitűzött határidőre sem fogták el és adták a hágai Nemzetközi Bíróságnak Mladicot.

A Vecernje Novosti belgrádi napilap csütörtökön azt írta, hogy Kostunica szerda este személyesen adta parancsba a Mladic elfogásáért és kiadatásáért felelős biztonsági embereknek, hogy találják meg a tábornokot. "Mladic tábornokot meg kell találni! Meg kell kétszerezni az erőket és teljesíteni a kötelezettséget" - mondta állítólag Kostunica.

A miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen azt mondta, fokozni kell az erőfeszítéseket, Ratko Mladic elfogására. A miniszterelnöki hivatal szerint a kormány úgy értékelte, hogy a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt tábornok bujkálása méltatlan a "hazafias és tiszti hagyományokhoz", illetve közvetlenül veszélyezteti az ország és a polgárok érdekeit. Kostunica arról tájékoztatta kormánya tagjait, hogy a nemzetközi közösség képviselőivel folytatott tárgyalásokon sosem vállalta határidőre a Hága iránti kötelezettségek teljesítését.