Terjed a rasszista bűnözés Oroszországban

Vágólapra másolva!
Egyre több rasszista támadást követnek el Oroszországban az Amnesty International szervezet csütörtökön publikált jelentése szerint. A tanulmányból az derül ki, hogy a helyi hatóságok kudarcot vallottak a fajgyűlöletből fakadó gyilkosságok és támadások visszaszorításában, és az országban egyre több olyan jól szervezett csoport működik, amely rasszista, újfasiszta ideológiát vall.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International (AI) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint egyre több faji indíttatású támadást követnek el az Oroszországi Föderáció területén. Tavaly 28 rasszista indíttatású gyilkosságot és 366 támadást követtek el az orosz Sova Információ Elemző Központ adatait szerint.

Az "Elszabadult Rasszista Erőszak" címet viselő tanulmány rámutat arra, hogy valószínűleg a valódi esetek száma ennél jóval magasabb, hiszen amikor ilyen támadásokról érkezik bejelentés, a rendőrség és az ügyészség sokszor nem faji indíttatású bűncselekményként, hanem huliganizmusként regisztrálja. A jelentés az afrikai, ázsiai, közel-keleti és latin-amerikai külföldi diákok, menekültek, valamint a közép-ázsiai és kaukázusi etnikai csoportok, a roma és zsidó közösségek ellen elkövetett erőszakot vizsgálta az Orosz Föderációban.

Az AI szerint a föderációs kormány kudarcot vallott az idegengyűlölet visszaszorításában, a hatóságok nem előzték meg a rasszista támadásokat, és nem vizsgálták ki az ügyeket. A tanulmány kiemeli, hogy a támadások elkövetői gyakran jól szervezett, meggyőződéses rasszista, újfasiszta, erőszakos ideológiát képviselő csoportok tagjai. Hivatalos adatok szerint, a föderációban körülbelül 150 ilyen csoport működik közel 5 000 taggal. Helyi civil szervezetek azonban 50 000 körülire becsülik ezen csoportok tagságát.

"Felszólítjuk az Oroszországi Föderáció kormányát, hogy ne tűrje meg a rendőrség és az ügyészség passzivitását a rasszista támadások ügyében. Mint a G8 elnöki posztját betöltő és az Európa Tanács elnökségének várományosa, nem engedheti meg magának, hogy országában a hatóságok szemet hunyjanak az emberi jogokat súlyosan sértő bűncselekmények felett" - mondta Fodor Márk, az AI magyarországi igazgatója.