Izrael elfogta a Hamász katonai vezetőjét

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg elfogta kedden a Hamász radikális palesztin szervezet katonai szárnyának ciszjordániai vezetőjét. Ibrahim Hamed kétszáz méterrel a palesztin elnök háza mellett lakott.
Vágólapra másolva!

Egy izraeli katonai egység több tucatnyi terepjáró gépkocsival és buldózerrel kedd hajnalban behatolt a ciszjordániai Rámalláhba, ott körbevett egy épületet, és a házban elfogta Ibrahim Hamedet. A ház, amelyben megtalálták, mindössze 200 méterre található Mahmúd Abbász palesztin elnök lakóhelyétől. Abbász éppen jordániai látogatáson tartózkodott abban az akció idejében.

Az elfogott Ibrahim Hamedet számos Izrael-ellenes támadás megszervezésével vádolják. E támadások között több olyan volt 2001 óta, amelyet öngyilkos merénylő követett el jeruzsálemi kávéházakban, összesen mintegy harminc - más forrás szerint 55 - ember halálát okozva.

Már nyolc éve körözték a fegyveres szárny, vagyis az Ezzedin al-Kasszám Brigádok 41 éves vezetőjét, de lakhelyének gyakori változtatásával mindeddig sikerült kicsúsznia az izraeliek karmai közül. Palesztin biztonsági források szerint Hamed nem tanúsított ellenállást.