Három évet kapott a volt szerbiai helyettes államügyész

Vágólapra másolva!
Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán az újvidéki bíróság Milan Sarajlic volt szerbiai köztársasági helyettes államügyészt, mert szolgálati titkokat adott át a zimonyi klánként ismert bűnbandának. A zimonyi klánt egyebek mellett Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásával is vádolják.
Vágólapra másolva!

Jelica Janjusevic bíró a nem jogerős ítélet indoklásában kifejtette: a per során bebizonyosodott, hogy szolgálati titkokért cserében Sarajlic ajándéktárgyakat és összesen 1900 eurót kapott Dusan Spasojevic klánvezértől. Sarajlic tudomására jutott, hogy Pozsonyban bujkált Ljubisa Buha, és erről tájékoztatta Spasojevicet (a Cume alvilági néven ismert Ljubisa Buha a zimonyi klán hajdani "anyaszervezetének", a surcini klánnak volt a vezetője).

A bűnbanda zimonyi tagjai egy idő után önállósultak, brutálisabb és véresebb módszereket alkalmaztak a Buha által vezetett bűnbandánál. A zimonyi klán 2002. végén üldözni kezdte Buhát, aki életét féltve külföldre menekült, Jugoszlávia pozsonyi nagykövetségén lelt biztos menedékre, és onnan üzente a szerb hatóságoknak, hogy mindent elmond a zimonyiak bűntényeiről. A Buha által szolgáltatott információk alapján a szerb hatóságok le akartak csapni a zimonyiakra, de a bűncsoport "lépéselőnyre" tett szert, és titkosszolgálati tisztekkel szövetkezve kioltotta Zoran Djindjic életét. Ljubisa Buha jelenleg az egyik védett tanú a Djindjic gyilkosai elleni folyó perben.

Milan Sarajlicot a miniszterelnök elleni merénylet után bevezetett rendkívüli állapot első hetében tartóztatták le. Perét hosszú hónapokig halogatták, mivel a vádlott olyan lelki állapotban volt, hogy nem tudott a törvényszék elé állni. Ügyvédje azt állította, hogy a rendőrségi tortúrák miatt védence mély depresszióban szenved, és öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják.