Aláírták a koalíciós szerződést a pozsonyi várban

Vágólapra másolva!
Szlovákiában aláírták a kormánykoalíció létrehozását rögzítő szerződést. Fico miniszterelnök vasárnap egy tévéműsorban elismerte: igaz, hogy a választások során minden párttal egyenrangú partnerként tárgyalt, de eredendő szándéka szerint Slota és Meciar pártjával tartotta elképzelhetőnek a közös kormányzást.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Slota, Meciar, Fico

Robert Fico a választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, leendő szlovák kormányfő és koalíciós partnerei - Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) élén álló Vladimír Meciar - vasárnap este a pozsonyi várban aláírták a kormánykoalíció létrehozását rögzítő szerződést. Az új kormányban Fico pártja tizenegy, Slotáé három, Meciaré pedig két tárcát birtokol majd.

A szlovák himnusz elhangzása után mindhárom párt elnöke rövid beszédben tett hitet Szlovákia uniós és NATO-orientációjának megőrzése és a nemzetközi szerződésekhez való igazodás mellett. A jobb, igazságosabb államot ígérő Fico - mint korábban már többször - ezúttal is beszélt a szlovákiai nemzeti kisebbségek jogállásának megőrzéséről, és nála árnyaltabban fogalmazva ezt Meciar és a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Slota is megtette. Ficónak nincs kormányzati tapasztalata, míg Meciar a kilencvenes években háromszor volt miniszterelnök és négy éven át együtt kormányzott Slotával, akinek lehetséges partnerségét a köztes években, még közvetlenül a koalíció létrejötte előtt is kizárta.

A június 17-i választáson hat párt jutott be a parlamentbe. A tíz napon át folyó koalíciós tárgyalásokon számos koalíciós változat körvonalazódott, nem egyszer pedig biztosnak ígérkezett, hogy a korábban két választási cikluson át kormányzó jobbközép pártok, köztük a Magyar Koalíció Pártja (MKP) megőrzik kormányzati szerepüket. Minden változat akkor omlott össze, amikor szerdán Robert Fico bejelentette, hogy Slota és Meciar pártjával kíván kormányozni. Ez a felállást korábban a jobboldali pártok és a sajtó úgynevezett katasztrófa-koalícióként emlegette. Fico vasárnap egy televíziós kerekasztal mellett elismerte: igaz, hogy a választások során minden párttal egyenrangú partnerként tárgyalt, de eredendő szándéka szerint Slota és Meciar pártjával tartotta elképzelhetőnek a közös kormányzást. Szlovákia új kormányát Ivan Gasparovic államfő várhatóan kedden nevezi ki.