Vesztésre áll a balos mexikói elnökjelölt

Vágólapra másolva!
A mexikói választások előzetes eredménye szerint a jelenleg hatalmon lévő Vicente Fox pártjához tartozó Felipe Calderón alig 1 százalékponttal vezet a baloldali López Obrador előtt. A hivatalos végeredmény az eredmények ellenőrzése után, vasárnap várható.
Vágólapra másolva!

Calderón a voksok 36,38, míg Obrador 35,36 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen Roberto Madrazo végzett 21,57 százalékkal. Ő annak az Intézményi Forradalmi Pártnak (PRI) a jelöltje, amely több mint 70 éven át volt hatalmon Mexikóban - Vicente Fox és a 2000 után most újra győzni tudó Nemzeti Akciópárt (PAN) hatalomátvételéig.

Az előzetes eredmények szerint a második helyen végzett López Obrador bejelentette, hogy nem fogadja el az előzetes hivatalos eredményt, és felkéri a Szövetségi Választási Intézetet a szavazatok újbóli összeszámlásának elrendelésére. Közölte, hogy szabálytalanságokat tapasztaltak, de nem szólít fel tüntetésekre, hanem az illetékes hatóságokhoz fordul.

A Harvardon végzett Calderón győzelme azt jelenti, hogy tovább folytatódhat elődje szabadpiaci gazdaságpolitikája, szemben a volt mexikóvárosi polgármester Obrador elképzeléseivel, aki nagyobb állami beavatkozás szükségességét hirdette a szegények védelmében.