Prodi elítéli az antiszemitizmus újraéledését

Vágólapra másolva!
Romano Prodi olasz kormányfő elítélte kedden azokat az ismeretlen elkövetőket, akik horogkeresztet és antiszemita falfirkákat mázoltak éjszaka Róma "régi gettó" néven ismert zsidónegyedének falaira.
Vágólapra másolva!

Prodi az Olaszországi Zsidó Közösségek Szövetségének elnökéhez intézett levelében kormányának szolidaritásáról biztosította az olaszországi zsidó közösségeket, s elítélte "a gyűlölet és türelmetlenség e gyalázatos megnyilvánulását". A balközép olasz kormány feje biztosította a zsidó közösségeket, hogy az olasz hatóságok nem tűrik el az ilyen megnyilvánulásokat.

Giorgio Napolitano olasz államfő is felháborodását fejezte ki az antiszemita graffiti miatt, és összefogásra szólította fel az olasz társadalom rasszizmusellenes erőit.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben. Noha a tettesek kiléte még ismeretlen, megfigyelők felhívják arra a figyelmet, hogy időnként fel-felbukkan a horogkereszt jele az olasz futballstadionok lelátóin. Legutóbb a római Lazio szurkolói lengettek horogkeresztes zászlókat egy meccsen az elmúlt idényben. Ez azért vált most újra témává, mert a hétfőről keddre virradó éjszakán több mint 600 ezer szurkoló gyűlt össze a Circus Maximus (ókori római aréna, amely ma már jobbára csak egy nagy füves térség) területén, hogy együtt örvendezzen az olasz labdarúgó-válogatott vasárnap este megszerzett világbajnoki címén.

A Circus Maximustól csak néhány perc járásnyira van a "régi gettó", ahol Róma kicsiny zsidó közösségének nagy része lakik vagy dolgozik.