Juscsenko szinte kizárja a nagykoalíciót

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök nem tartja valószínűnek, hogy a narancsszínű forradalomban győztes pártja, a Mi Ukrajnánk csatlakozna az egykori rivális, Viktor Janukovics vezette oroszbarát koalícióhoz.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko azután beszélt erről, hogy háromórás válságtanácskozást folytatott a kelet-ukrajnai oroszbarát köröket képviselők Régiók Pártjának vezetőjével. Az államfő szerint túl nehéz lenne megmagyarázni a választóknak a furcsa szövetséget. Az esetleges nagykoalíció létrehozásáról szerdán kezdődtek tárgyalások a Janukovics vezette Régiók Pártja és Juscsenko elnök Mi Ukrajnánk tömbje között. (Az utóbbiban hat kisebb párt tömörül.)

Olekszandr Moroz szocialista parlamenti elnök azt mondta, hogy nincs más megoldás az Ukrajnában kialakult politikai válságra, mint egy olyan széles koalíció létrehozása, amelynek tagja a Mi Ukrajnánk is. Azt mondta, hogy erre nézve már alá is írtak a felek egy dokumentumot a Régiók Pártja és a Mi Ukrajnánk közt lezajlott "előzetes tárgyalásokon". Szavai szerint kilencven százalék az esély e széles koalíció létrejöttére. Moroz hangsúlyozta, hogy szóba sem jött e tárgyalásokon a parlament feloszlatása, amit szerdán váratlanul szorgalmazni kezdtek a Nyugat-barát erők: a Mi Ukrajnánk és Julija Timosenko Tömbje.

Nem hivatalos közlésekből úgy tűnik, hogy az oroszbarát többségi koalíció, amely Janukovicsot jelölte kormányfőnek, csak az államfő Mi Ukrajnánk tömbjét igyekszik megnyerni a széles koalíció számára. Julija Timosenko volt kormányfő pártjának bevonásáról egyik nyilatkozó sem tett említést.