Afganisztán veszélytelenebb részén segítenek a magyar katonák

Vágólapra másolva!
Afganisztán déli tartományaiban nem lesznek feladatai a magyar katonáknak, Magyarország nem vesz részt abban a katonai műveletben, amelyben az Európai Unió afganisztáni különmegbízottja szerint az eddigieknél nagyobb veszteségek érhetik az európaiakat - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője annak kapcsán, hogy az EU afganisztáni különmegbízottja a lehetséges nagyobb veszteségre figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

Francesc Vendrell, az Európai Unió afganisztáni különmegbízottja szerdán Brüsszelben arra hívta fel a figyelmet, hogy az európaiaknak fel kell készülniük az eddigieknél nagyobb veszteségre Afganisztánban az után, hogy a NATO átveszi az ellenőrzést a közép-ázsiai ország déli tartományai felett.

Sajtótájékoztatóján a diplomata biztosra vette, hogy támadások fogják érni a Dél-Afganisztánba vezényelt 4500 főnyi angol és 1400 fős holland alakulatot. A térség felügyeletét a hónap végén hivatalosan a NATO veszi át az amerikai vezetésű koalíciós erőktől.

Bocskai István a HM szóvivője hangsúlyozta, hogy Magyarország Baglánban, Afganisztán egyik északi tartományában vállalt újjáépítő szerepet, nem pedig a déli területeken. A szóvivő közölte: Magyarország a hollandoktól veszi át ezt a tartományt, a hollandok pedig ezután éppen arra a feladatra fognak fókuszálni, amiről a különmegbízott beszélt.

Mint mondta, a NATO célkitűzése, hogy a déli tartományokban is megteremtse a békés életkörülményeket, és később hasonló újjáépítő tevékenységet tudjon folytatni, mint északon. Hozzátette: természetesen ennek megvan a kockázata.

Hírek szerint Magyarország azért vállalta el, hogy a hollandoktól még az idén átveszi a tartományi újjáépítési feladatot, mert később már csak a déli tartományok közül lehetett volna "választani", amelyekről pontosan tudták, hogy nagyobb kockázattal járnának.

A kormány június végén döntött arról, hogy Magyarország Hollandiától átveszi egy tartományi újjáépítési csoport működtetését. Az áttelepülés már az idén július végén megkezdődik, októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység jövő áprilisban indul a szükséges felkészülés és előkészületek után.

A honvédelmi miniszter szeptemberben a helyszínre látogat, hogy tájékozódjon az előkészületekről.