Állítólag Kínába készül az észak-koreai vezér

Vágólapra másolva!
Kínai látogatásra készülhet Kim Dzsong Il észak-koreai vezető. A hírt egy dél-koreai lap szellőztette meg. A Jungang Ilbo szerint már a határon van Kim különvonata, amivel azért utazik Kínába, hogy megoldja a júliusi rakétakísérletek miatti válságot.
Vágólapra másolva!

Egy dél-koreai újság szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető valószínűleg hamarosan Kínába utazik, hogy megoldja a júliusi észak-koreai rakétakísérletek által előidézett válságot. A Jungang Ilbo című napilap szerint a kínai-észak-koreai határra érkezett Kim Dzsong Il különvonata. Egy névtelenül nyilatkozó pekingi forrásra hivatkozva a legnagyobb példányszámú dél-koreai újság kedden azt írta, hogy Kim Dzsong Il napokon belül, sőt akár már kedden este átlépheti a határt.

A sajtóban már a múlt héten olyan információk keringtek, hogy az észak-koreai vezető Pekingbe utazik, de a kínai külügyminisztérium nem erősítette meg az értesülést. Phenjanban a külügyminisztérium kedden nem erősítette meg, de nem is cáfolta a pekingi vizit lehetőségét. Az észak-koreai vezető látogatásait mindig a legnagyobb titokban bonyolítják le, és úgy Peking, mint Phenjan is csak Kim Dzsong Il hazatérte után szokott beszámolni az utazásról. Kim Dzsong Il négyszer tett látogatást Kínában 2000 óta.

A július 5-én előzetes figyelmezetés nélkül végrehajtott, a Biztonsági Tanács által egyhangúlag elítélt észak-koreai rakétakísérletek után fokozódtak a diplomáciai erőfeszítések annak érdekében, hogy Phenjant rábírják a vitatott atomfegyverkezési programjáról szóló multilaterális tárgyalásokhoz való visszatérésre. Augusztus 25-én az észak-koreai biztonsági szolgálatok küldöttsége Pekingben járt, a Jungang Ilbo szerint azért, hogy előkészítse Kim Dzsong Il látogatását.

Az amerikai főtárgyaló is Pekingben lesz

Pekingbe utazik Christopher Hill, az észak-koreai atomprogramról folyó hatoldalú tárgyalássorozat amerikai főtárgyalója azon aggodalmak közepette, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantásra készülhet. Hill, aki egyben külügyi államtitkár-helyettes, kedden érkezik a kínai fővárosba. Hivatalosan nem közöltek részleteket programjáról, de feltehetően kínai partnerével, Vu Da-vejjel (Wu Dawei) fog tárgyalni. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetének szóvivője annyit mondott, hogy az ázsiai körúton tartózkodó Hill a hatoldalú tárgyalások delegációvezetőivel folytat megbeszéléseket, és a jövő héten tesz látogatást Dél-Koreában.

A dél-koreai felderítés a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy gyanús tevékenységet észleltek Észak-Korea feltételezett nukleáris kísérleti telepe körül, és Phenjan bármelyik pillanatban kísérleti atomrobbantást hajthat végre. Észak-Korea azt állítja, hogy rendelkezik atomfegyverrel, de a külvilág tudomása szerint nem hajtott végre egyetlen nukleárisfegyver-kísérletet sem.