Kipurgálná a liberálisokat az egyetemekről az iráni elnök

Vágólapra másolva!
Nyugati térhódítástól félti az iráni értelmiséget Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök, ezért a világi egyetemi tanárok kipurgálására buzdított fiatal kutatók előtt tartott beszédében. Az iráni vezetés az 1999-es diáklázadások óta ellenőrzi kemény kézzel az egyetemeket.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök felszólította az irániakat, hogy purgálják ki az egyetemekről a liberális és világi professzorokat - írja a Guardian. Az elnök szerint az elvilágiasodás az Iránt fenyegető nyugati hódítás egyik pillére, ezért útját kell állni.

Ahmedinezsád szerint az egyetemi vezetést megfertőzték a reformisták gondolatai, de már tett lépéseket a kormányzat, hogy visszaszorítsa a felsőoktatásra nehezedő politikai nyomást.

Bár a politikai befolyás csökkentéséről beszél, tavaly az iráni elnök egy radikális egyházfőt nevezett ki az ország legtekitélyesebb oktatási intézménye, a teheráni egyetem élére. A Guardian szerint pedig az elmúlt hónapokban több tekintélyes professzort arra kényszerítettek, hogy vonuljon vissza a nyugdíjkorhatár elérése előtt.

Az iráni vezetés 1999-ben vonta szigorú ellenőrzés alá az egyetemeket, mivel akkor széleskörű tiltakozó mozgalmak indultak a felsőoktatásban. Az egyetemi diákok a szabadságjogok kiterjesztését kérték. Vezetőjük hosszú éhségsztrájk után, idén júliusban börtönben halt meg.