Iránról tárgyaltak Berlinben

Vágólapra másolva!
Nem hozott különösebb előrelépést a Biztonsági Tanács öt állandó tagállama és Németország diplomatáinak csütörtöki, berlini találkozója, amelyen az Iránnal szembeni további lépéseket vitatták meg.
Vágólapra másolva!

A tanácskozást egy héttel azután tartották, hogy Teherán elutasította az urándúsítás beszüntetésével kapcsolatos nyugati ultimátumot, azaz az atomválság megoldása tapodtat sem jutott előre. Megfigyelők szerint Irán továbbra is időhúzó taktikát folytat; esetleges tárgyalásokat helyez kilátásba, közben gőzerővel atomfegyverképes urán dúsítását végzi.

A német fővárosban a hat ország külügyminisztériumának magas rangú képviselői tanácskoztak, de kiszivárgott értesülések szerint általános elveken kívül semmiben nem állapodtak meg. Egyetértettek ugyan abban, hogy a nemzetközi közösségnek egységet kell demonstrálnia, a tárgyalásokon azonban - mint források közölték - ismét megmutatkoztak a korábbi nézeteltérések. Eszerint az Egyesült Államok képviselője kemény fellépést szorgalmazott, s szankciók szükségességéről beszélt, míg Oroszország és Kína diplomatái ellenezték ezt, s európai uniós kollégáikkal együtt, egyelőre további tárgyalásokat szorgalmaztak.

Közben Berlinben is megerősítették, hogy Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője valamint Ali Laridzsáni, nukleáris kérdésekben illetékes iráni tárgyalási megbízott szombaton találkozik egymással.

Korábban felmerült, hogy egy ilyen találkozó helyszíne a német főváros lehet, erre azonban most hivatalos részről nem hangzott el utalás.